دندان های عقل سومین دندان مولر (دندان های عقب) هستند که معمولاً در اواخر نوجوانی یا اوایل بیست سالگی به صورت جفت بیرون می آیند. دلیل اینکه به این دندان ها دندان عقل گفته می شود این است که در بزرگسالی ، مدت زیادی بعد از رویش دندان های دیگر از لثه بیرون می آیند.

بعضی ها معتقدند که آرواره های انسانهای اولیه از انسانهای امروزی برجسته تر بوده و دندانهای بیشتری را در خود جای داده است تا به آسیاب بهتر پوشش گیاهی سنگین کمک کند. این دندان ها یکی از ویژگی های باقی مانده از اجداد انسان است.

همه ی افراد با مشکلات مربوط به دندان عقل روبرو نیستند، اما می توانند مشکلات مختلف دندانی از جمله در هم بودن بیش از حد دندان های موجود و فشار وارد کردن و آسیب آن به لثه را تجربه کنند.

مشکلات مربوط به دندان عقل

بعضی از دندان های عقل بدون ایجاد هیچ مشکلی رویش می کنند، اما گاهی اوقات دندان های عقل به صورت زاویه ای به بیرون می آیند و به لثه یا دندان کناری خود فشار وارد می کنند.

ممکن است در مواردی دندان عقل کاملا از لثه بیرون نیاید و بخشی از آن در لثه بماند یا کلا نتواند از لثه بیرون بزند. بسته به میزان و زاویه ی رشد دندان ممکن است منجر به مشکلات و عوارض متعددی شوید، از جمله:

مشکلات جویدن. نامنظم بودن این دندان ها در فک بالا معمولا باعث می شود دندان به پهلو کشیده شود و به گونه برخورد کند. این ممکن است باعث ایجاد زخم در گونه و مشکلات جویدن شود.

بیماری لثه و پوسیدگی دندان. دندان عقلی که فقط تا حدی از لثه بیرون زده است ممکن است منجر به التهاب یا عفونت در بافت اطراف شود که پریکورونیت نامیده می شود. مسواک زدن چنین دندانهایی می تواند مشکل باشد و در نتیجه غذا و باکتری ها بین دندان عقل و دندان کنار آن گیر کرده و منجر به پوسیدگی دندان و عفونت لثه می شود.

آسیب دندان. به دلیل کمبود فضا این دندان بیرون زده می تواند به مولر دوم فشار بیاورد و به هر دو دندان آسیب برساند. دندان عقلی که در داخل لثه گیر کرده است می تواند به ریشه ی دندانهای مجاور آسیب برساند.

کیست و از دست دادن استخوان. دندان ها در کیسه های استخوان فک ایجاد می شوند. کیسه ای که حاوی یک دندان نصفه یا کاملا نهفته است ممکن است با مایع پر شده و کیست ایجاد کند. کیست ممکن است به بافت ، استخوان و اعصاب اطراف آسیب برساند و حتی ممکن است به یک تومور خوش خیم تبدیل شود. ممکن است این کیست ها و تومورها نیاز به برداشتن استخوان و بافت لثه برای درمان داشته باشند.

لمینت دندان 

علائم عفونت

بسته به میزان نهفتگی و میزان آسیب یا عفونت، علائم مشکلات این دندان در افراد متفاوت است. ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • مشکل در جویدن یا بلع به دلیل وجود درد
  • تب یا التهاب لثه
  • بوی بد دهان
  • درد و التهاب غدد لنفاوی (زیر فک)
  • چرکی که از لثه های اطراف دندان آلوده خارج می شود
  • زخم گونه
  • درمان عفونت

درمان مشکلات این دندان ها ممکن است طیف وسیعی از روشها را شامل شود:

  • بهبود بهداشت دهان و دندان در آن قسمت
  • تمیز کردن محل توسط دندانپزشک
  • گاهی اوقات تجویز آنتی بیوتیک

یک دندانپزشک ابتدا دندان ها و فک را معاینه می کند تا میزان نهفتگی و سایر مشکلات احتمالی مانند پوسیدگی، آسیب یا عفونت دندان را بررسی کند. اگر توسط معاینه ی چشمی مشکل مشخص نشود، ممکن است دندانپزشک از اشعه ایکس استفاده کند. بر اساس تشخیص، درمان مناسب مانند مسکن یا آنتی بیوتیک تجویز می شود. یکی از درمان های رایج آن کندن دندان عقل است.

کندن دندان عقل

دندانپزشک با استفاده از تصاویر اشعه ایکس می تواند تشخیص دهد که آیا دندان عقل ممکن است باعث مشکل شود یا خیر. بعضی از دندان های عقل مشکلی ایجاد نمی کنند و نیازی به کندن ندارند. اگر دندان عقل به دندان های مجاور آسیب برساند یا مشکلات متعددی ایجاد کند تنها راه درمان آن کندن از طریق جراحی است.

جراحی دندان عقل بیشتر به صورت موضعی انجام می شود و ناحیه ی اطراف دندان را بی حس می کنند. در موارد نادری که دندان عقل کاملا نهفته است ممکن است بیهوشی عمومی انجام شود. پس از کندن دندان عقل ، زخم معمولاً با گاز بسته می شود و بخیه می خورد. بعد از جراحی مقداری درد و خونریزی وجود دارد اما در طی چند روز از بین می رود.

یکی از عوارض احتمالی کندن دندان عقل، حفره ی خشک است که به آن استئیت آلوئولار می گویند. این زمانی اتفاق می افتد که قسمت کنده شده ی دندان به درستی ترمیم نشود. اما جای نگرانی نیست یک حفره ی خشک می تواند به راحتی توسط دندانپزشک درمان شود.

مراقبت های بعد از جراحی

دندانپزشک شما را در مورد نحوه مراقبت از دهان بعد از جراحی این دندان راهنمایی می کند.

  • در صورت نیاز از داروهای مسکن استفاده کنید
  • بعد از غذا و حداکثر ۲۴ ساعت بعد از جراحی در دهان خود آب نمک گرم قرقره کنید.
  • چند روز پس از عمل از غذاهای نرم مصرف کنید.
  • تا ۴۸ ساعت پس از جراحی سیگار نکشید.
  • از مصرف الکل خودداری کنید.

تیم ما در مرکز تخصصی ترمیمی و زیبایی دکتر مانوشا امیری آماده ی ارائه ی هرگونه کمک و مشاوره در زمینه ی بهداشت و زیبایی دندان های شما می باشد. شما می توانید مشکلات دندانپزشکی خود را با ما در میان بگذارید و با خیال راحت به نتیجه ی دلخواهتان دست یابید.

Rate this post