آیا می دانید پوسیدگی دندان دومین بیماری پرهزینه در دنیا است که از نظر هزینه با بیماری های قلبی و دیابت می تواند قابل مقایسه باشد؟ پوسیدگی دندان و بیماری های لثه همچنان یک مشکل عمده ی بهداشتی دهان و دندان برای افراد هستند. سلامت دهان و دندان برای سلامت کلی، رفاه و افزایش کیفیت زندگی افراد یک نیاز اساسی است.

طبق تحقیقات انجام شده و شواهد به دست آمده سلامت دهان و دندان می تواند بر سلامت عمومی تأثیرگذار باشد و به این معنی است که مراقبت نکردن از دهان نه تنها می تواند منجر به مشکلات دندان و دهان شود، بلکه مشکلات بسیار بدتری را در سلامت عمومی بدن به دنبال دارد. سلامتی مغز و قلب، ریه ها یا کلیه ها و سایر قسمت های بدن با سلامت ضعیف دهان و دندان مرتبط هستند.

فردی که از سلامت دهان و دندان برخوردار است می تواند بدون درد، ناراحتی یا خجالت غذا بخورد، صحبت و معاشرت کند. سلامت ضعیف دندان به این معنی است که باکتری های موجود در دهان به دستگاه گوارش و تنفس و در نتیجه سیستم گردش خون دسترسی آسان دارند.

مشکلات احتمالی ناشی از سلامت دهان و دندان چیست؟

آلزایمر و زوال عقل

تحقیقات نشان داده است که از دست دادن دندان به دلیل فعالیت باکتریایی با بیماری آلزایمر و زوال عقل ارتباط دارد. باکتری هایی که باعث التهاب و عفونت لثه می شوند می توانند به مغز راه پیدا کنند و باعث بیماری آلزایمر و زوال عقل شوند. از مطالعه ای که بر روی بیماران انجام شده است ، مشخص شده است که افرادی که دندان های از دست رفته ی زیادی دارند، به احتمال زیاد دچار اختلال حافظه یا مراحل اولیه ی بیماری آلزایمر می شوند.

بیماری قلب و عروقی

بیماریهای قلبی و عروقی یک بیماری شایع و جدی در ایران است. مطالعات انجام شده در حدود یک دهه پیش نشان داد که هم بیماری پریودنتال و هم از دست دادن دندانها خطر بیماریهای قلبی عروقی را افزایش می دهند. اندوکاردیت عفونت در پوشش داخلی قلب، حفره ها یا دریچه ها است و معمولاً در اثر ورود باکتری های قسمت دیگری از بدن (مانند دهان) به جریان خون و قلب ایجاد می شود. التهاب و عفونت دهان با افزایش موارد حمله ی قلبی مرتبط است که نشان دهنده ی این است که می تواند یک عامل و خطر جدی تر از سیگار کشیدن باشد.

لمینت دندان

بیماری تنفسی

سرطان و بیماری های تنفسی از عوامل اصلی مرگ و میر در کشورهای توسعه یافته هستند. بهداشت ضعیف دهان و دندان با افزایش موارد عفونت ریه مانند برونشیت و ذات الریه به دلیل ورود باکتری ها از دهان به ریه ها مرتبط است.

سکته

بعد از بیماری قلبی، سکته مغزی دومین پیامد مهم به دلیل بسته شدن عروق است که معمولاً به دلیل رسوبات چربی در دیواره ی رگ های خونی است. مطالعات نشان داده است که سلامت ضعیف دهان و دندان با سکته مغزی ارتباط دارد. معمولاً در قربانیان سکته ی مغزی باکتریای دهانی یافت شده است.

بیماریهای کلیوی

التهاب دهان می تواند با بیماری کلیه ارتباط داشته باشد و حتی نارسایی کلیه در برخی موارد به دلیل انتقال باکتری های دهان به کلیه ها است. افراد مبتلا به بیماری های مزمن کلیه دارای بیماری پریودنتال و بهداشت دهان و دندان ضعیف هستند.

مشکلات دندانی در افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیوی به ویژه در سنین بالا و سایر بیماریهای موجود مثل دیابت، مصرف داروها و سیستم ایمنی ضعیف می تواند شدید باشد که به نوبه ی خود احتمال ایجاد پریودنتیت و سایر مشکلات دهان و دندان را افزایش می دهد. افراد مبتلا به بیماری کلیه و افرادی که پیوند کلیه انجام داده اند ملزم به معاینه ی کامل دندانپزشکی هستند زیرا داروهای تجویز شده برای بیماران پیوند کلیه سیستم ایمنی بدن را پایین می آورند و فرد را مستعد ابتلا به عفونت می کند.

دیابت

تحقیقات نشان داده است که افراد مبتلا به بیماری های لثه در تنظیم سطح قند خون منجر به دیابت می شوند. از طرف دیگر، افراد مبتلا به دیابت به دلیل کاهش مقاومت در برابر عفونت، مستعد بیماری لثه هستند. بیماری پریودنتال معمولا ششمین عارضه ی بیماری دیابت محسوب می شود. رعایت بهداشت دهان و دندان می تواند به کنترل دیابت کمک کند. همچنین باکتری های موجود در دهان با سرطان لوزالمعده ارتباط دارند.

سرطان دهان

سلامت ضعیف دهان و دندان یکی از عوامل ایجاد سرطان دهان است و بسیاری از علائم آن می تواند شبیه التهاب لثه یا پریودنتیت (بیماری پیشرفته ی لثه) باشد. سیگار کشیدن و نوشیدن زیاد الکل دو عامل خطرناک برای سرطان دهان هستند. افراد مبتلا به بیماری پریودنتال هنگام جویدن غذا و مسواک زدن دندان ها ممکن است باکتری های مضر را در جریان خون آزاد کنند.

پوکی استخوان

پوکی استخوان یا ضعیف شدن استخوان ها هم با از دست دادن دندان و هم با بیماری پریودنتال ارتباط دارد. پریودنتیت باعث می شود که لثه ها از دندان جدا شده و منجر به درد، از دست دادن دندان و آسیب احتمالی استخوان شود.

مشکلات نامطلوب بارداری

محققان معتقدند که باکتری های ناشی از پریودنتیت ممکن است سلامت رحم باردار را تحت تاثیر خود قرار دهند و منجر به کمبود وزن جنین هنگام تولد و زایمان زودرس شود و به تبع آن نوزادانی که زودتر از موعد به دنیا می آیند در معرض خطر و مشکلات جدی و پایدار سلامتی قرار دارند. زنان باردار از نظر هورمونی بیشتر مستعد ابتلا به بیماری پریودنتال یا پیشرفت آن هستند و از هر چهار زن باردار سه نفر را در معرض افزایش خطر زایمان زودرس قرار می دهد.

نتیجه گیری

توصیه ی ما به شما در مرکز تخصصی ترمیمی و زیبایی دکتر مانوشا امیری این است که مراقبت های اصولی و حرفه ای دهان و دندان خود را جدی بگیرید. مرکز تخصصی ترمیمی و زیبایی دکتر مانوشا امیری در رشت آماده ی پاسخگویی به سوالات شما در زمینه ی سلامت و زیبایی دهان و دندان می باشد.

Rate this post