شاید روکش های لمینت و کامپوزیت به گوش شما آشنا باشد و شناخت کلی در مورد آنها داشته باشید.دکتر مانوشا امیری دندانپزشک متخصص زیبایی در این بخش از انواع متفاوت دیگری از روکش های دندانی که روکش PFM و روکش زیرکونیا می باشد صحبت می کنند. این دو نوع روکش که شاید شناخت زیادی از آنها ندارید کاربرد زیادی در صنعت دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی دارند. به همین دلیل لازم دانستیم که در این مطلب به معرفی و مقایسه ی این روکش های دندان بپردازیم.
روکش های PFM روکش های ترکیبی پرسلن و فلز هستند که به دلیل ماندگاری و زیبایی طبیعی از محبوب ترین و قابل اعتمادترین روکش های ترمیمی هستند. بخش بیشتری از این روکش را مواد پرسلن تشکیل داده است. کل روکش دارای یک لایه فلزی در بخش زیرین و لایه ی پرسلن یا سرامیک در بالای آن است.
قسمت فلزی آن، نازک، محکم و کاملاً متناسب با دندانهای آماده شده است. در این روکش آلیاژهای فلزی با درجه حرارت بالا ذوب می شوند و به مواد پرسلن جوش داده می شوند.
تعداد در خواست روکش های PFM توسط پزشکان در مقایسه با روکش های سرامیکی و زیرکونیوم کمتر است. بعضی از متخصصین دندانپزشکی زیبایی تقریباً به طور انحصاری از روکش زیرکونیوم یا تمام سرامیکی استفاده میکنند. روکش های زیرکونیوم نسبت به روکش های PFM سابقه ی بیشتری در مطالعات انجام شده و نتایج به دست آمده دارند به همین دلیل بیشتر دندانپزشکان ترجیح می دهند که از روکش اثبات شده ی زیرکونیوم یا سرامیکی استفاده کنند.
دکتر مانوشا امیری به عنوان یکی از متخصصین دندانپزشکی در زمینه ترمیم و زیبایی دندان که شامل انجام انواع روکش های دندانی و درمان مشکلات ترمیمی و زیبایی دندان می شود در مرکز تخصصی ترمیمی و زیبایی فعالیت دارد.
برای مقایسه ی این دو نوع روکش ابتدا باید به بررسی جداگانه ی هرکدام بپردازیم:
محتوای متن :
مواد تشکیل دهنده ی روکش های PFM
سه نوع مختلف از آلیاژهای دندانی برای ساخت روکشهای PFM مورد استفاده قرار میگیرند: فلز ، تیتانیوم و طلا.
نوع ترکیب مواد این روکش یکی از عواملی است که میتواند قیمت روکش پرسلن به فلز PFM را تعیین کند.
پرسلن ترکیب شده با پایه های فلزی
این روکش ترکیبی از فلزات است که در دندانپزشکی مورد استفاده قرار می گیرند. البته ممکن است بعضی از بیماران نسبت به برخی فلزات پایه مانند نیکل حساسیت داشته باشند.
پرسلن ترکیب شده با پایه های تیتانیومی
آلیاژهای تیتانیوم از خاصیت فلزات گران مانند طلا برخوردار هستند. و شبیه دندان های طبیعی هستند. روکش پرسلن به آلیاژهای تیتانیوم دارای خواص بهتری نسبت به آلیاژهای فلز پایه میباشد اما آلیاژهای طلا حتی خواص بهتر از این هم دارند.

روکش پرسلن ترکیب شده با پایه های طلا
آلیاژهای طلا بهترین ویژگی، بیشترین مقاومت و ماندگاری را دارند و تقریبا هیچ حساسیتی ایجاد نمی کند. یک آلیاژ طلا ترکیبی از طلا، پلاتین، نقره، پالادیوم، مس و قلع است. چهار فلز اول در یک آلیاژ طلا به دلیل داشتن خواص برتر به عنوان فلزات گرانبها شناخته میشوند. دو فلز آخر به عنوان فلزات پایه شناخته میشوند. هرچه میزان فلزات گرانبها ی موجود در یک آلیاژ طلا بیشتر باشد، قیمت آن بالاتر بوده و مزایای بیشتری هم دارد. یک مزیت اصلی آن این است که روکش مطابق ساختار طبیعی دندان ظریف و نازک ساخته می شود.
مواد تشکیل دهنده ی زیرکونیوم
زیرکونیوم مواد جامد و قوی ترین ماده موجود است و برای بیمارانی که مشکلات دندان قروچه یا ساییدن دندان دارند در استفاده از تاج ها و بریج های دندان های خلفی یک انتخاب مناسب است. زیرکونیوم از مواد قوی تری نسبت به روکش های PFM ساخته شده است و در عین حال شفافیت و زیبایی طبیعی دارند.روکش زیرکونیوم به این شکل است که قسمت زیرین آن را مواد زیرکونیوم و قسمت بالای آن مواد پرسلن تشکیل داده اند.
برای اینکه بتوانیم یک انتخاب عالی و موثر در بین این دو نوع روکش داشته باشیم باید از مزایا و ویژگی های هر کدام علم و آگاهی داشته باشیم.
مزایا و ویژگی های روکش PFM
- PFM ها از قدرت بالایی برخوردارند و برای استفاده در تمام قسمت های دهان مناسب هستند.
- اثبات موفقیت بالینی روکش های PFM از طریق تحقیقات طولانی.
- تحقیقات بالینی نشان داده است که روکشهای PFM تکی و بریج های سه واحدی PFM ماندگاری زیادی دارند.
- تاج ها و بریج های PFM زیبایی نسبتا خوبی را در اوایل ارائه می دهند.
- روکش های PFM خیلی بهتر از روکش های زیرکونیوم قابلیت اتصال دارند.
- روکش های PFM را میتوان برای بریج های چند واحدی استفاده کرد.
- شباهت زیاد به دندانهای طبیعی دارند.
- طیف رنگی و سایههای متنوعی برای انتخاب روکش دندان وجود دارد.
مطمئنا این سوال برای شما پیش میاید که آیا روکش PFM علاوه بر داشتن مزایا معایبی هم دارد؟ پاسخ این سوال را با هم بررسی می کنیم:
- بخش بسیار زیادی از ساختار دندان از بین می رود.
به دلیل وجود لایه ی فلزی در این روکش ها قسمت زیادی از دندان باید تراشیده شود تا روکش بتواند به درستی قرار بگیرد. اگر روکش با زیر پایه ی طلا باشد نیازی به تراشیدن زیاد دندان وجود نخواهد داشت.
- ممکن است باعث التهاب لثه شود.
روکشهای پرسلن به فلز، بیشتر از انواع دیگر روکش احتمال ابتلا به بیماریهای التهابی لثه را افزایش میدهند. البته روکشهای با پایه طلا برای لثهها ضرری ندارند.
- آسیب به دندان های مخالف.
هنگامی که چیزی میجوید، دندانهای هر دو فک شما با هم در تماس هستند. پرسلن می تواند به مرور زمان دندانهای مخالف (در فک مقابل) را از بین ببرد.
- این روکشها لبخند بسیار کامل و زیبایی را در دراز مدت ارائه نمی دهند.
این روکش ها، ظاهر دندانها را ترمیم میکنند اما روکشهای دیگر مانند روکشهای تمام سرامیکی حالت و فرم بهتری را به دندان میدهد. به مرور زمان، خط لثهای که روکش PFM روی آن قرار گرفته است، تیرهتر میشود که هنگام لبخند زدن قابل مشاهده است.
- احتمال لب پریدگی و شکستگی در روکش هایPFM وجود دارد.
بعد از شناخت کامل روکش PFM و مزایا و معایب آن نوبت به بررسی روکش زیرکونیوم می رسد. در ادامه توضیح خواهیم داد که چرا روکش زیرکونیم می تواند گزینه انتخاب ما باشد؟
مزایای ترمیم با روکش های زیرکونیوم:
- این ماده استحکام بالایی دارد.
- سازگاری بالای زیرکونیوم با بدن انسان در بیمارانی که واکنش های آلرژیک به ترمیم های PFM دارند.
- زیرکونیوم برای بیمارانی که از تحریک بافت نرم ناشی از PFM یا ترمیم های فلزی رنج می برند مفید است.
- زیرکونیوم برای ترمیم تاج کامل که از لحاظ زیبایی و ماندگاری اهمیت دارند یک گزینه ی ایده آل می باشد.
- در برابر گرما و سرما مقاوم هستند و باعث کاهش حساسیت می شوند.
- دندان به آماده سازی کمتری نیاز دارد.
- روکش زیرکونیوم می تواند تغییر رنگ زیرین دندان، اباتمنت ایمپلنت و هسته های فلزی را بپوشاند.
معایب روکش های زیرکونیوم
یکی از معایب این روکش این است که دوام و ماندگاری این ماده تشخیص پوسیدگی زیر تاج را دشوار می کند، اما چون ترمیم ها با استفاده از فناوری CADCAM با دقت انجام می شوند ،احتمال عفونت را کاهش می دهند.
هزینه ی روکش های زیرکونیوم و PFM
یکی دیگر از معیار های موثر در انتخاب روکش ها قیمت و هزینه ی آنها می تواند باشد. مثل همیشه بسته به موقعیت مکانی، اندازه روکش و مهارت دندانپزشکان تفاوتهای زیادی در قیمتهای روکش وجود دارد. اگرچه در مورد روکشهای پرسلن به فلزی PFM ، جنس فلز به کار رفته در روکش، در قیمت آن موثر است. این فلز میتواند یک فلز بسیار گرانبها (معمولاً طلا) باشد، اما میتواند ارزانتر هم نیز باشد، مانند نقره، کبالت کروم یا نیکل. بهترین گزینه برای شما خرید روکش طلا است. این نوع روکش بالاترین کیفیت را دارد حتی اگر گران ترین گزینه باشد. همچنین خوب است بدانید که ممکن است فلز نیکل در بعضی از افراد آلرژی ایجاد کند.
جمع بندی
در گذشته سوالی که برای دندانپزشکان مطرح می شد این بود که آیا پرسلنهای مورد استفاده برای زیرپایه های زیرکونیا مستعد شکستگی هستند یا خیر؟ عوامل خطر شکستگی روکش ها شامل دندان قروچه و عدم استفاده از محافظ شب است. مواد زیرکونیوم جامد و مناسب این نگرانی ها برای عادات بد دندان قروچه را برطرف کرده است. در واقع، زیرکونیوم جامد در این زمینه انتخابی بسیار مناسب تر نسبت به PFM است.
شواهد به دست آمده در مورد ماندگاری این روکش ها نتایج مطلوبی را ارائه داده است. همه ی افراد خواستار ترمیم های زیبایی شناختی بیشتری هستند و استفاده از زیرکونیوم پاسخگویی به این خواسته ها را آسان تر کرده است.
در مرکز تخصصی ترمیمی و زیبایی دکتر مانوشا امیری با توجه به وضعیت دندان ها و مناسب بودن هر کدام از این روکش های دندانی، زیرکونیوم یا روکش PFM برای بیمار استفاده می شود. شما می توانید برای برطرف کردن شک و تردید خود برای ترمیم و روکش دندان خود با مشورت و راهنمایی دکتر مانوشا امیری متخصص ترمیمی و زیبایی دندان به مرکز مراجعه و یا از طریق بخش مشاوره آنلاین با ما در ارتباط باشید.