در خیلی موارد حتی با بهترین مراقبت های پیشگیرانه مثل مسواک زدن مناسب، استفاده از نخ دندان و رعایت معاینات روتین سالیانه ی دندانپزشکی باز هم ممکن است افراد علائم بیماری دهان را مشاهده کنند در این مورد نیاز به آسیب شناسی دهان داریم. آسیب شناسی دهان به مطالعه، تشخیص و درمان بیماری های حفره دهان شما اشاره دارد. نکته ی مهمی که در آسیب شناسی دهان وجود دارد این است که تشخیص زودهنگام مشکلات دهان می تواند به تسریع درمان مناسب و به موقع کمک کند.

در این مقاله، بررسی می کنیم که آسیب شناسی دهان چیست و برای چه کسانی کاربرد دارد.

تشخیص و درمان بیماری های دهان و دندان

آسیب شناسی دهان شاخه ای از مراقبت های بهداشت دهان و دندان است که برای تشخیص و درمان بیماری هایی که بر دهان و ساختارهای اطراف آن، یعنی استخوان ها، مفاصل، غدد بزاقی و پوست اطراف دهان تأثیر می گذارد، طراحی شده است.

در صورت داشتن علائم مشکوک از جمله ضایعات و زخم های دهانی، برآمدگی ها و پیشرفته شدن آنها، بیوپسی (نمونه برداری) می تواند علت این علائم را قابل تشخیص کند تا بیمار بتواند درمان مناسب را دریافت کند.

بیماری های رایج دهان که آسیب شناسان می توانند آنها را تشخیص دهند و درمان کنند عبارتند از:

ممکن است هر کدام از این بیماری ها علائم متفاوتی داشته باشند. ویروس هرپس سیمپلکس نوع ۱ ممکن است باعث ایجاد تاول در اطراف دهان و همچنین احساس سوزن سوزن شدن در دهان شود. برفک یک عفونت قارچی است که باعث ایجاد لکه های سفید یا قرمز در دهان می شود. این بیماری در نوزادان شیرخوار و همچنین بزرگسالان مبتلا به دیابت یا دارای سیستم ایمنی بدن ضعیف یا کسانی که از داروهای خاصی استفاده می کنند بیشتر اتفاق میوفتد.

بیماری زبان مودار سیاه می تواند باعث بوی بد دهان و تغییر رنگ زبان شود. و در نهایت سرطان دهان می تواند باعث زخم یا توده های غیر عادی شود. هر کدام از بیماری ها به درمان های متفاوتی نیاز دارند، به همین دلیل آسیب شناسی دهان بسیار مهم است و این امکان را می دهد تا درمان مناسب به موقع و در زمان مناسب ارائه شود.

آسیب شناسی دهان

انجام بیوپسی(نمونه برداری) چگونه است؟

احتمالا تصور انجام بیوپسی برای بیماران نگران کننده است اما نیازی به نگرانی نیست چون به لطف استفاده از بی حسی موضعی راحت خواهید بود و هیچ دردی را احساس نمی کنید. بعد از این که بی حسی موضعی اثر می کند، بخش کوچکی از بافت آسیب دیده برداشته می شود. سپس آن را برای بررسی دقیق به آزمایشگاه می فرستند.

با توجه به مرکزی که بیوپسی انجام می دهد و میزان برداشتن بافت، ممکن است برای بیمار آنتی بیوتیک تجویز شود و هرگونه تغییر در عادات غذایی لازم را تا زمان بهبودی قسمت آسیب دیده توصیه کند.

چه زمانی باید آسیب شناسی دهان انجام دهیم؟

در صورت مشاهده هرگونه تغییر در دهان، دندان ها، لثه ها، لب ها، زبان یا سایر بافت های نرم، در اسرع وقت به مرکز دندانپزشکی تخصصی مراجعه کنید و مشکل خود را با دندانپزشک و متخصص در میان بگذارید. تغییرات قابل توجه شامل برجستگی های واضح، ضایعات یا زخم ها، بوی بد دهان بدون اینکه علت آن مصرف غذا باشد، تغییر در ساختار و رنگ زبان، درد، خشکی دهان (که به آن cottonmouth می گویند)، تغییر حس چشایی ، احساس خارش و سوزش در دهان و درد هنگام غذا خوردن است.

ممکن است بخواهید منتظر بمانید که این علائم و تغییرات را تا معاینه ی روتین سالیانه ی خود نزد دندانپزشک چک کنید، اما بهتر است در صورت بروز علائم هرچه زودتر به مرکز تخصصی دندانپزشکی مراجعه کنید و پزشک با بررسی و معاینه می تواند علت علائم را تشخیص دهد، و در صورت نیاز درمان مناسب را به موقع شروع کند.

Rate this post