بوی بد دهان، که از نظر پزشکی هالیتوز نامیده می شود، می تواند ناشی از عادات بهداشتی نامناسب دهان و دندان باشد و ممکن است نشانه ای از وجود سایر مشکلات سلامتی دهان و دندان باشد. بوی بد دهان یا هالیتوز نیز می تواند با انواع غذاهایی که می خورید و سایر عادات سبک زندگی ناسالم شدیدتر شود.
تیم تخصصی ما در مرکز تخصصی ترمیمی و زیبایی دکتر مانوشا امیری دندانپزشک متخصص ترمیمی و زیبایی دندان در رشت در این مطلب سعی دارد به یکی دیگر از دغدغه های دندانپزشکی کاربران خود بپردازد.
بوی بد دهان مشکلی است که ممکن است همه ما در مواقعی آن را تجربه کرده باشیم، اما اگر این بوی ناخوشایند پس از مسواک زدن و نخ دندان و شستشو با دهانشویه ی مناسب از بین نرود، به توصیه ی دکتر مانوشا امیری باید برای برطرف کردن آن به متخصص دندانپزشکی مراجعه کنید.
اقداماتی برای پیشگیری و درمان بوی بد دهان، در خانه و با کمک دندانپزشک یا متخصص وجود دارد که می تواند شما را از شر این عارضه دهانی خلاص کند. در ادامه راهکارهای بیشتری را برای درمان بوی بد دهان بررسی می کنیم. برای اطلاعات بیشتر تا پایان این مطلب همراه باشید.
محتوای متن :
یکی از عوامل تاثیر گذار بر بوی بد دهان نوع غذاهایی است که مصرف می کنید اما می خواهیم بدانیم غذا چگونه می تواند منجر به بوی بد در دهان شود؟
همه مقدار غذایی که خورده می شود در دهان شما شروع به تجزیه شدن می کند. غذاهای تجزیه شده در جریان خون شما جذب می شوند و به سمت ریه ها حرکت می کنند و بر هوایی که از طریق بازدم خارج می شود تأثیر می گذارد. مسواک زدن و نخ دندان کشیدن حتی دهانشویه بوی غذاهای تندی مثل سیر یا پیاز را به صورت موقت ازبین می برد و تنفس شما بوی نامطبوعی خواهد داشت. تا زمانی که غذاها از بدن شما خارج نشوند، بوی باقی مانده آنها به طور کامل از بین نمی رود. علاوه بر سیر یا پیاز غذاهای دیگری هم مثل ادویه های خاص یا آب میوه ها و نوشیدنی های الکلی یا غیر الکلی و یا لبنیات می توانند بر ایجاد بوی نامطبوع در دهان و تنفس شما تاثر گذار باشند.
همچنین افرادی که رژیم غذایی دارند و به اندازه ی کافی غذا نمی خورند، ممکن است بوی بد دهان داشته باشند. زمانی که بدن چربی را تجزیه می کند، این فرآیند تجزیه مواد شیمیایی آزاد می کند که می تواند منجر به بد بودن بوی دهان شود.
سایر عوامل موثر در ایجاد بوی بد دهان
- عدم رعایت بهداشت مناسب دهان و دندان. اگر روزانه دوبار مسواک نزنید و از نخ دندان استفاده نکنید ذرات غذا می توانند در دهان باقی بمانند و باعث رشد باکتری در بین دندان ها، اطراف لثه و روی زبان شوند. این باکتری ها باعث تشکیل پلاک، یعنی مواد نرم سفید رنگ روی سطح دندانها، بیماری لثه و پوسیدگی دندان میشود که در نهایت منجر به بوی بد در دهان می شوند.
- سیگار کشیدن و استعمال دخانیات مساوی است با بوی دود سنگین و آزاردهنده از دهان. دخانیات باعث تغییر رنگ دندانها، کاهش حس چشایی و تحریک لثهها نیز میشود. به این ترتیب احتمال ابتلا به بیماریهای لثه افزایش مییابد که خود یکی از دلایل بدبو شدن دهان است.
- بوی بد صبحگاهی. صبحها پس از بیدار شدن از خواب دهان اکثر افراد بدبو است. این یک حالت عادی است و دلیل آن خشک شدن دهان در طول شب است. خشک شدن دهان باعث کم شدن بزاق دهان می شود. بزاق ذرات غذا را با خود میشوید و میبرد. باکتریها تمام ذرات غذای باقیمانده در دهان را تجزیه میکنند و در نتیجه بوی بد و ناخوشایندی از دهان به مشام میرسد.
- مصرف بعضی داروها مثل داروهای مورد استفاده برای درمان آنژین یا داروهای شیمی درمانی و داروهای مسکن
- خشکی دهان نیز می تواند باعث بوی بد دهان شود. بزاق دهان برای مرطوب نگه داشتن دهان و خنثی کردن اسیدهای تولید شده توسط پلاک و شستن سلولهای مرده ای که روی زبان، لثهها و گونهها تجمع میکنند، ضروری است. اگر به دلیل نبود بزاق دهان این باکتری ها و پلاک ها تجزیه نشوند می توانند باعث بوی بد دهان شوند. خشکی دهان ممکن است عارضه جانبی داروهای مختلف، مشکلات غدد بزاقی یا تنفس مداوم از طریق دهان باشد. سایری بیماری های دیگر که می توانند باعث بوی بد دهان شوند عبارتند از:
- آلرژی فصلی
- عفونت های دستگاه تنفسی مانند ذات الریه یا برونشیت
- عفونت سینوس
- عفونت بینی
- دیابت
- رفلاکس اسید مزمن
- مشکلات گوارشی
- عفونت ریه
شاید برایتان جالب باشد که بدانید که بوی بد دهان در بعضی موارد می تواند نشانه وجود بعضی از بیماری ها یا مشکلات سلامتی باشد. اما چه مشکلاتی با هالیتوز در ارتباط اند؟
بوی بد یا طعم بد دهان اگر همیشگی باشد ممکن است علامت هشدار دهنده بیماری لثه (پریودنتال) باشد. بیماری لثه در اثر تجمع پلاک روی دندان ها ایجاد می شود. باکتری ها باعث ایجاد سموم در دهان می شوند که لثه ها را تحریک و ملتهب می کنند. اگر بیماری لثه درمان نشود، می تواند به لثه و استخوان فک آسیب جدی برساند.
بوی بد دهان برای هیچکس خوشایند نیست بنابراین یکی از موارد مهم در این زمینه روش های های جلوگیری از بوی بد دهان است.
چطور می توانیم از ایجاد عارضه ی هالیتوز جلوگیری کنیم؟
چند راه سریع و آسان برای از بین بردن بوی بد دهان وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم. فقط بهتر است بدانید هر چیزی که میخورید بوی آن میتواند تا ۳ روز بعد از خارج شدن کامل غذا از بدنتان باقی بماند.
- اولین مورد جلوگیری از هالیتوز رعایت مناسب و اصولی بهداشت دهان و دندان است. یعنی دو بار در روز با خمیر دندان حاوی فلوراید مسواک بزنید تا بقایای مواد غذایی و پلاک ها پاک شوند. باید بعد از خوردن هر بار وعده غذایی مسواک بزنید. علاوه بر دندان ها زبان خود را مسواک بزنید چون باکتری های روی زبان می توانند باعث بوی بد دهان شوند. اگر بعد از غذا امکان مسواک زدن را ندارید، دهان خود را به خوبی با آب بشویید تا ذرات غذا شسته شوند. مسواک خود را هر ۲ تا ۳ ماه یا بعد از بیماری تعویض کنید. روزی یکبار از نخ دندان برای از بین بردن ذرات غذا و پلاک بین دندان ها استفاده کنید. روز دوبار دهانتان را با دهانشویه ی آنتی باکتریال بشویید. دهانشویه ضد عفونی کننده می تواند به از بین بردن باکتری هایی که باعث بوی بد دهان می شوند و پلاک هایی که می تواند منجر به التهاب لثه و بیماری لثه شود کمک کند. دهانشویه فلوراید می تواند از پوسیدگی دندان جلوگیری کند. پروتزهای مصنوعی خود را در شب بردارید و صبح ها قبل از گذاشتن در داخل دهان کاملا تمیز کنید. در صورت داشتن ارتودنسی باید بریس ها و نگهدارنده های خود را طبق دستور متخصص تمیز کنید.
- مراجعه ی سالیانه ی خود به دندانپزشک را جهت معاینه و تمیز کردن حرفه ای رعایت کنید. دندانپزشک می تواند بیماری پریودنتال، خشکی دهان یا سایر مشکلاتی که ممکن است علت بوی بد دهان باشند را تشخیص داده و درمان کنند.
- سیگار کشیدن و مصرف محصولات مبتنی بر تنباکو را ترک کنید.
- آب زیاد بنوشید. مصرف زیاد آب دهان را مرطوب نگه می دارد. جویدن آدامس بدون قند یا مکیدن آب نبات بدون قند نیز در افزایش تولید بزاق موثر است. بزاق دهان به شستشوی ذرات غذا و باکتری ها کمک می کند.
- میوه و سبزیجات بیشتر و گوشت کمتر بخورید. سیب، هویج، کرفس و سایر میوهها و سبزیجات به از بین بردن بوی بد و پلاک و ذرات غذا از دهان کمک میکنند.
برای درمان هالیتوز به چه کسی باید مراجعه کنید؟
در بیشتر موارد، دندانپزشک می تواند علت بوی بد دهان را تشخیص دهد و درمان کند. اگر دندانپزشک تشخیص دهد که دهان سالم است و منشا بو مشکل دهان و دندانی ندارد، ممکن است برای تعیین منبع بو و درمان مناسب بیمار را به پزشک یا یک متخصص دیگر ارجاع دهد. پزشک فهرست داروهای بیمار را بررسی می کند تا ببینید آیا هر یک از آنها می تواند در ایجاد مشکل نقش داشته باشد یا خیر. مثلا اگر بوی دهان به دلیل بیماری لثه باشد، دندانپزشک یا می تواند بیماری را درمان کند یا شما را به پریودنتیست، متخصص بیماری های لثه ارجاع می دهد.
جمع بندی
علائم بوی بد دهان متعدد است و شدت آن در دامنه ای از خفیف تا شدید متغیر است. لایه ای سفید روی زبان، بزاق غلیظ و مزهی فلزی تلخ یا ترش همیشگی در دهان از علائم بوی بد دهان است. بسیاری از بیمارانی که دچار این مشکل هستند به بوی بد دهان خود آگاهی ندارند.
مرکز تخصصی ترمیمی و زیبایی دندانپزشکی دکتر مانوشا امیری در رشت تمرکز خود را بر روی ارائه خدمات ترمیمی و زیبایی دندانپزشکی از جمله انجام روکش های لمینت و کامپوزیت یا سرامیکی قرار داده است. تقریبا همه ی بیماران و مراجعه کنندگان این مرکز بعد از پایان کار با یک لبخند زیبا و نتیجه دلخواه این مرکز را ترک میکنند. شما هم می توانید برای برطرف کردن مشکلات ترمیمی و زیبایی دندان های خود با مرکز تخصصی ما در تماس باشید.
بیشتر بخوانید