بیماران زیادی به مرکز تخصصی ترمیمی و زیبایی دندان دکتر مانوشا امیری مراجعه می کنند که علت عمده پوسیدگی و مشکلات دندانی آنها به دلیل رفلاکس معده می باشد این در حالی است که خود بیمار آگاه به این موضوع نمی باشد به همین دلیل دکتر مانوشا امیری متخصص ترمیمی و زیبایی دندان بیماران خود را با تاثیرات رفلاکس اسیدی معده بر دندان ها آشنا می کند و به بیمارانی که از بیماری رفلاکس اسید معده رنج می برند و در نتیجه با فرسایش و پوسیدگی دندان درگیر هستند کمک می کنند.
برای درک بهتر تاثیر اسید معده بر دندان، ابتدا باید با مفهوم اسید معده در بدن آشنا شویم. ریفلاکس اسید معده یا GERD یک مشکل شایع گوارشی در بسیاری از افراد است. این عارضه زمانی رخ میدهد که اسید و محتویات معده به فاصله کوتاهی یا چند ساعت پس از خوردن غذا و نوشیدنی از معده به سمت مری بازمیگردند.
در این وضعیت، دریچه بین مری و معده شل شده و اجازه میدهد که اسید و محتویات معده به داخل مری و گاهی اوقات به دهان برگردند.
فرسایش و پوسیدگی ناشی از رفلاکس معده تقریبا یک مشکل رایج است که هم کودکان و هم بزرگسالان درگیر آن می شوند. اسید معده از طریق مری به سمت بالا حرکت می کند، وارد دهان می شود و به دندان ها حمله می کند و شروع به از بین بردن لایه به لایه دندان ها می کند تا زمانی که دندان نازک و شکننده می شوند.
محتوای متن :
آیا اسید معده باعث خرابی دندان میشود
ریفلاکس اسید معمولاً همیشه به داخل دهان برنمیگردد، اما در برخی افراد و مواقع، مقادیر زیادی از آن وارد دهان میشود. بهمرورزمان، این وضعیت میتواند ۸ اثر مخرب زیر را بر دندانها بگذارد:
- افزایش پوسیدگی دندانها (بیشترین تاثیر اسید معده بر دندان)
- افزایش بوی بد دهان
- ابتلا به بیماریهای لثه
- حساس شدن دندانها
- افزایش شمار باکتریهای بد دهان
- کاهش بزاق و افزایش خشکی دهان
- تحلیل رفتن مینای دندان (اصطلاحاً شیشهای شدن دندانها)
- تغییر رنگ دندانها (اسید معده و زردی دندان یکی از مواردی است که در مطالعات زیادی به آن پرداخته شده؛ افرادی که مکرراً ریفلاکس اسید را تجربه میکنند، معمولاً دندانهای زرد دارند).
چگونگی تاثیر رفلاکس اسید معده بر فرسایش دندان ها
قطعا می دانید که رفلاکس اسید معده می تواند یک وضعیت بسیار ناراحت کننده برای هر کسی باشد که بدون اینکه متوجه باشید به دندان ها آسیب می زند. اسید تولید شده درون معده به سمت مری حرکت می کند و باعث درد قفسه سینه می شود که به صورت سوزش سر دل احساس می شود. این اسیدها وارد دهان می شوند و مینای دندان را از بین میبرند. مینای دندان سخت ترین لایه ی روی دندان است که از دندان ها در برابر دمای شدید، اسیدها و مواد شیمیایی محافظت می کند ولی اسید معده می تواند به مرور زمان باعث فرسایش این لایه ی سخت شود و عاج زیر مینای دندان را در معرض دید قرار دهد که منجر به ایجاد حساسیت دندان می شود. اولین نشانه فرسایش مینای دندان حساسیت دندان به گرما و سرمای غذاها و نوشیدنی ها می باشد. زمانی که غذا با عاج دندان برخورد می کند رشته های عصبی داخل آن لمس می شوند و این می تواند منجر به انتقال سیگنال درد به مغز و افزایش حساسیت دندان شود.
یکی از مواردی که ممکن است برای افرادی که از این مشکل رنج می برند اهمیت ویژه ای داشته باشد روش های ترمیم دندان آسیب دیده و مینای از دست رفته است.
در مراحل اولیه فرسایش مینای دندان دندانپزشک متخصص ترمیمی و زیبایی از روش باندینگ دندان برای ترمیم استفاده می کند. باندینگ دندان روش درمانی مناسب در مراحل اولیه فرسایش است که می تواند با پوشاندن دندان های فرسوده، تراشیده یا تغییر رنگ، از دندان آسیب دیده محافظت کند. هر چه مینای دندان بیشتر فرسوده شود دندان شکننده و نازک تر می شود که در این مرحله دندانپزشک از روکش دندان برای محافظت از دندان ها استفاده می کند. این روش دندانی را که ممکن است به دلیل فرسایش در خطر کشیده شدن باشد، نجات می دهد.
راه جلوگیری پوسیدگی دندان از اسید معده
موارد زیادی وجود دارد که در فرسایش مینای دندان تاثیر زیادی دارند مواردی مثل مصرف زیاد شیرینی، غذاهای ترش، خشکی دهان، پرخوری عصبی، نوشیدنی های حاوی الکل، داروهای حاوی اسید، مسواک زدن بیش از حد سخت و دندان قروچه . شاید آسیب رسان ترین آنها برای دندان ها بیماری رفلاکس اسید باشد که به نام GERD شناخته می شود.
در ادامه موارد جلوگیری از آسیب رفلاکس اسید به دندان ها را بررسی می کنیم:
-
مراقبت مناسب از دندان : هر شش ماه یکبار برای تمیز کردن و معاینه به دندانپزشک مراجعه کنید. هر روز طبق دستور دندانپزشک مسواک بزنید و نخ دندان بکشید و با مشاهده هرگونه علائم مشکلات دندانی با دندانپزشک خود مشورت کنید.
-
رفلاکس اسید معده را کنترل کنید : با مراجعه به متخصص گوارش میتوانید راههایی برای کنترل رفلاکس اسید معده دریافت کنید. ممکن است متخصص گوارش از شما بخواهد وزن خود را کم کنید و از مصرف غذاهای اسیدی خودداری کنید، رژیم غذایی جدیدی را رعایت کنید، به موقع بخوابید، بعد از غذا خوردن بلافاصله دراز نکشید و نخوابید، سیگار و مصرف الکل را ترک کنید.
-
رژیم غذایی مناسب : مصرف نوشابه ها، مرکبات و نوشیدنی ها و حتی سس ها می توانند اسید معده را افزایش دهند.
-
در مصرف نوشیدنی ها از نی استفاده کنید: استفاده از نی از برخورد نوشیدنی به دندان ها جلوگیری می کند.
-
آدامس بدون قند بجوید: آدامس بدون قند میزان اسید موجود در دهان را کاهش می دهد و همچنین بزاق بیشتری در دهان تولید می کند.
-
بعد از خوردن غذای اسیدی بلافاصله مسواک نزنید: یک ساعت یا بیشتر بعد از غذا با یک مسواک نرم مسواک بزنید. غذاهای اسیدی باعث نرم کردن مینای دندان می شوند و مسواک زدن با برس سخت می تواند میای دندان را از بین ببرد.
- بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید: حداقل دو بار در روز مسواک بزنید. البته در نظر داشته باشید که هیچگاه بلافاصله پس از بازگشت اسید مسواک نزنید و حداقل ۱۵ دقیقه صبر کنید.
- سبک زندگی خود را تغییر دهید: مصرف غذا را در هر وعده کم کنید و وعدههای سبکتر و بیشتر داشته باشید. قبل از خواب، غذا و نوشیدنی نخورید، از غذاهای ادویهدار و چرب پرهیز کرده و از مصرف سیگار و الکل خودداری نمایید.
- بعد از خوردن هر چیزی دهان خود را شستشو دهید: برای خنثیسازی اسید، دهان خود را با محلول آب و جوششیرین شستشو دهید یا یک قرص ضد اسید مصرف کنید. قبل از این کار با دندانپزشک یا پزشک خود مشورت کنید.
- چکاپهای منظم دندانپزشکی را فراموش نکنید: هر ۶ ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه کنید تا از علائم فرسایش یا آسیب دندانها مطلع شوید تا بتوانید آسیبهای ناشی از تاثیر اسید معده بر دندان را کاهش دهید. این چکاپها هزینه اندکی دارند و از هزینههای ترمیم دندانها پیشگیری میکنند.
- از خمیر دندان و دهان شویه حاوی فلوراید برای دندان های حساس خود استفاده کنید.
یکی از موارد مهم این است که فرد از وجود رفلاکس معده خود بی خبر باشد و در صورت عدم کنترل آن می تواند منجر به دندان های ضعیف، شکننده و پوسیده شود. از آنجا که بیماران معمولا باید تا زمانی که دیر نشده است از آسیبی که فرسایش مینای دندان ناشی از ریفلاکس معده باعث آن میشود آگاه باشند، تشخیص این بیماری در مراحل اولیه بسیار مهم است. در طی آزمایشات انجام شده سطح pH پایین نشان دهنده اسید بیشتر است و سطح pH بالا نشان دهنده اسید کمتر است. مینای دندان در pH 5.5 شروع به فرسایش می کند. بنابراین اگر اسید معده دارای pH پایین ۲.۰ باشد به این معنی است که می تواند برای دندان ها بسیار مضر باشد. تجربه نشان داده است که بیشتر از نصف بیماران مبتلا به رفلاکس اسید معده نسبت به افراد سالم دارای فرسایش بیشتر مینای دندان هستند.
در مرکز تخصصی ترمیمی و زیبایی دندان دکتر مانوشا امیری در رشت توصیه می شود که بیماران برای کنترل رفلاکس اسید معده خود حتما به پزشک متخصص گوارش مراجعه کنند و دارو مصرف کنند. اگر دچار رفلاکس معده شدید باید به مدت یک ساعت از مسواک زدن دندان خودداری کنید، اما حتماً دهان خود را بشویید تا مقداری از اسید خنثی شود و در دهان باقی نماند.
آیا عفونت دندان باعث رفلاکس معده میشود
عفونت دندان بهطور مستقیم باعث ریفلاکس معده نمیشود، اما میتواند به مشکلات دیگری منجر گردد که ممکن است بر سلامت عمومی و گوارش تاثیر بگذارد. نکات مهم در این رابطه عبارتند از:
- التهاب و استرس: عفونت دندان میتواند موجب التهاب و استرس شود که این موضوع بر سیستم گوارشی تاثیر گذاشته و ممکن است به تشدید ریفلاکس معده کمک کند.
- داروها: داروهایی که برای درمان عفونت دندان مصرف میشوند، مانند آنتیبیوتیکها یا داروهای ضدالتهابی، میتواند با عوارض جانبی خود بهطور غیرمستقیم به ریفلاکس منجر شوند.
- تغذیه نامناسب: افرادی که از عفونت دندان رنج میبرند ممکن است در خوردن غذا مشکل داشته باشند و به سمت مصرف غذاهای نرم و مایع گرایش پیدا کنند. این تغییر در رژیم غذایی میتواند منجر به سوءتغذیه یا تغییراتی در رفتار خوردن شود که ممکن است ریفلاکس معده را تحت تاثیر قرار دهد.
در کل، برای کنترل تاثیر اسید معده بر دندان مراجعه منظم به یک کلینیک دندانپزشکی معتبر و بررسیهای تخصصی امری ضروری است. کلینیک دندانپزشکی دکتر مانوشا امیری با سالها تجربه و با بهروزترین تجهیزات بهترین خدمات را با پایینترین قیمت ارائه میدهد.
دکتر مانوشا امیری دندانپزشک متخصص و ماهر ترمیمی و زیبایی دندان در صورت پوسیدگی و فرسایش مینای دندان بیماران خود بهترین روش های ترمیم و زیبایی دندان از جمله باندینگ دندان و ر بهترین لمینت دندان در تهران ، بهترین کامپوزیت دندان در تهران و روکش سرامیکی دندان را با بهترین نتایج ممکن ارائه می دهد.
بیشتر بخوانید: