بیشتر بیمارانی که به مطب دندانپزشکی تخصصی ترمیمی و زیبایی دکتر مانوشا امیری مراجعه می کنند فکر می کنند بعد از عصب کشی دندان حتما باید از تاج یا روکش دندان استفاده کنند. هزینه درمان عصب کشی و  نصب تاج دندان یا روکش دندان برای بعضی از افراد می تواند گران باشد و اگر راهی وجود داشته باشد که بیمار از روکش دندان معاف شود می تواند موضوع خوشحال کننده ای برای آنها باشد. البته در بیشتر مواقع بعد از درمان کانال ریشه دندان نیاز به روکش میباشد جز در موارد نادر که ممکن است لازم نباشد.

هدف ما از ارائه این مطلب بر طرف کردن دغدغه تعدادی از کاربران عزیز می باشد که نگران هزینه روکش دندان بعد از درمان عصب کشی و ضرورت نصب تاج بعد از این درمان است.

بهتر است در ابتدا با هدف اصلی روکش دندان بعد از درمان عصب کشی آشنا شویم.

تاج ها یا روکش ها کلاهک هایی هستند از جنس پرسلن، پرسلن چسبیده به فلز یا طلا که شبیه دندان های اصلی میباشند قسمت آسیب دیده دندان را می پوشانند.

دندان هایی که پوسیده شده اند و به درجه ای از آسیب رسیده اند که با پرکننده ها هم قابل ترمیم نیستند تحت درمان کانال ریشه قرار می گیرند. معمولا این حالت در زمانی است که عفونت به پالپ دندان رسیده است و با یک درد شدید همراه است. عصب کشی به این شکل است که اعصاب و رگ‌های خونی عفونی در قسمت پالپ دندان برداشته می شود، چون در غیر این صورت عفونت ممکن است به دندان‌ها و لثه‌ های مجاور سرایت کند و منجر به تخریب استخوان فک شود. متخصصین ترمیمی دندان یا اندودنتیست ها با ایجاد سوراخی درون دندان و تمیز کردن بافت عفونتی در ریشه و سپس پر کردن سوراخ ایجاد شده، درمان کانال ریشه را انجام می دهند. قرار دادن تاج دندان معمولاً در پایان کار عصب کشی است که دندان سوراخ شده را می بندد و تثبیت می کند. بعد از آن بیمار می تواند طبق معمول همیشه به جویدن غذاهای مورد علاقه خود بپردازد.

یکی از موارد مهم در زمینه درمان عصب کشی و تاج گذاری بعد از آن هزینه این خدمات ارائه شده می باشد.

هزینه ی درمان دندان‌های آسیاب بیشتر از دندان‌های جلویی می باشد، چون ریشه دندان های آسیاب شبکه ای از کانال‌های کوچک است که روند درمان را پیچیده تر میکند. دندانپزشک عمومی می تواند عصب کشی دندان های جلویی با کانال های ریشه ساده را انجام دهد. اما در موارد دشوارتر برای دندان های آسیاب ممکن است به یک متخصص ریشه به نام اندودنتیست نیاز داشته باشند که معمولا هزینه بیشتری دریافت می کند. قرار دادن تاج بعد از کانال ریشه یک هزینه اضافی است که کل هزینه درمان را بالاتر می برد. قیمت تاج یا روکش دندان بستگی دارد به اینکه از چه نوع روکش و از چه جنسی استفاده شده است. مثلا تاج دندان طلا گران تر از تاج پرسلن یا پرسلن با فلز است. مدیریت هزینه اضافی تاج دندان می تواند کمی چالش برانگیز باشد، به خصوص اگر بیمار بیمه دندانپزشکی نداشته باشد.

در چه مواردی ممکن است دندان بعد از عصب کشی نیاز به نصب تاج نداشته باشد؟

در بعضی موارد بیمار چاره ای جز پذیرفتن این موضوع ندارد و نصب تاج دندان برای او یک ضرورت محسوب میشود. انجام عصب کشی بدون نصب تاج دندان ممکن است در کوتاه مدت باعث صرفه جویی در هزینه شود، اما اگر دندان به طور کامل ترمیم نشود، ممکن است آسیب پذیرتر شود و این کار در آینده هزینه بیشتری را برای فرد به همراه خواهد داشت.

دندانپزشکان و متخصصین ترمیمی دندان با بررسی وضعیت موجود می توانند تشخیص دهند که آیا نصب تاج ضرورت دارد یا خیر؟ در چندین مورد می توان به جای تاج و روکش دندان از پرکننده ها برای محافظت دندان استفاده کرد ازجمله :

موقعیت مکانی دندان. دندان های جلو به دلیل داشتن یک ریشه کمتر سوراخ می شوند. همچنین دندان های جلو مسئول جویدن غذاهای سفت مانند دندان های آسیاب نیستند. دندانهای جلویی می توانند با پر کننده ها استحکام و ثبات کافی داشته باشند

وضعیت دندان. اگر قسمت های بیشتری از دندان بعد از عصب کشی تخریب نشده باشد، ممکن است پر کردن دندان کافی باشد و نیازی به تاج وجود نداشته باشد.

در این بخش می خواهیم بدانیم که به طور کلی چرا بعد از عصب کشی دندان نصب تاج و روکش دندان توصیه می شود؟

نصب تاج دندان بعد از عصب کشی خیلی رایج تر از عصب کشی بدون تاج است. بیشتر متخصصین آن را نه تنها برای همان دندان آسیب دیده بلکه برای سلامت کلی دندان بیمار ضروری می دانند. دلایل ضرورت نصب تاج به شرح زیر است:

قوی کردن ساختار ضعیف شده دندان

یکی از دلایلی که دندانپزشک روکش دندان را برای دندان آسیب دیده انجام می دهد این است که اگر قسمت زیادی از دندان از مواد پرکننده تشکیل شده باشد منجر به ضعیف شدن دندان می شود. رگ های خونی و عصب ها در دندان سالم مواد مغذی را وارد دندان می کنند و موجب قوی بودن دندان می شوند. سوراخ ایجاد شده در درمان عصب کشی باعث ضعیف شدن ساختار دندان می شود و ممکن است در هنگام جویدن غذای سفت دچار شکستگی و خرد شدگی شود. تاج یا روکش دندان می تواند آنچه از دندان باقی مانده را در کنار هم و در جای خود نگه دارد و از آن در مقابل جویدن غذاهای سفت محافظت کند.

محافظت از دندان در برابر نیروهای خارجی

سوراخی که روی دندان ایجاد می شود حتی در صورت پر شدن آن می تواند دندان را نسبت به گرما، سرما و غذاهای شیرین حساس کند. بستن سوراخ با روکش و تاج می تواند از دندان هنگام خوردن و آشامیدن محافظت کند و از درد و ناراحتی جلوگیری کند.

حفظ ظاهر و احساس واقعی دندان

دندانپزشک بعد از عصب کشی از دندان‌های بیمار قالبی تهیه می‌کند و برای تکنسین‌ها در آزمایشگاه میفرستد. تاج دندان ساخته شده بر روی دندان آسیب دیده قرار می گیرد، و همان ظاهر و احساس واقعی دندان را ایجاد می کند. بعد از تنظیمات کوچک، تاج دندان هنگام غذا خوردن و صحبت کردن برای بیمار احساس طبیعی را القا می کند.

جلوگیری از عفونت بیشتر

تاج و روکش دندان علاوه بر محافظت دندان از گرما و سرما، از ورود باکتری ها به درون حفره جلوگیری می کند. بدون وجود تاج، پوسیدگی می‌تواند به مینای دندان یا پرکننده‌ها آسیب برساند که می‌تواند منجر به پوسیدگی و عفونت بیشتر شود. احتمال ایجاد پوسیدگی در زیر تاج نادر است.

بنابر این اگر بعد از عصب کشی دندان، روکش دندان انجام نشود ممکن است دندان بدون روکش دچار شکستگی یا پوسیدگی یا حساسیت بیش از حد شود. در این شرایط درمان با شکست مواجه می شود. بعد از شکست درمان عصب کشی دوباره درمان انجام می شود و از روکش دندان استفاده می شود یا اینکه دندان به مرحله ای می رسد که باید کشیده شود. درمان مجدد و کشیدن دندان هر دو هزینه و درد و ناراحتی و زمان اضافی برای بیمار به همراه دارد.

Rate this post