معمولا دندان های عقبی به دلیل داشتن شیار و حفره و گیر کردن باقی مانده غذا درون آنها بیشتر از دندان های جلویی دچار پوسیدگی می شوند. در زمان مسواک زدن و تمیز کردن دسترسی به دندان های جلویی خیلی راحت تر از دندان های عقبی می باشد. اما دندان های جلویی هم می توانند در مواردی دچار پوسیدگی شوند.

 دکتر مانوشا امیری دندانپزشک متخصص ترمیمی و زیبایی علاوه بر ارائه خدمات زیبایی روکش لمینت دندان ، کامپوزیت دندان یا سرامیک دندان برای بیمارانی که دچار پوسیدگی در دندان های جلویی خود شده اند خدمات ترمیمی و زیبایی مورد نیاز را متناسب با وضعیت موجود بیمار ارائه می دهد.

پوسیدگی دندان های جلو مثل پوسیدگی بقیه دندان ها قابل درمان می باشد ولی ممکن است دندانپزشک در زمان ترمیم نیاز به انجام اقدامات اضافی داشته باشند تا ظاهر خوب آنها حفظ شود.

پوسیدگی دندان جلو علاوه بر ایجاد درد و ناراحتی برای بیمار، می‌تواند سلامت کلی بدن را به خطر انداخته و ظاهر و زیبایی فرد را تحت تأثیر قرار دهد. دندان‌های جلویی یا اینسایزرها شامل هشت دندان هستند که چهار تای آن‌ها در فک بالا و چهار تای دیگر در فک پایین قرار دارند. این دندان‌ها معمولاً در سنین ۶ تا ۸ ماهگی ظاهر شده و نقش مهمی در غذا خوردن و همچنین زیبایی لبخند ایفا می‌کنند.

انواع پوسیدگی دندان جلو

عکس پوسیدگی دندان جلو

پوسیدگی دندان‌های جلو می‌تواند به انواع مختلفی تقسیم شود که هر یک از آن‌ها ویژگی‌ها و علائم خاص خود را دارند. این موارد عبارت‌اند از:

  • پوسیدگی سطح صاف: این عارضه در سطح صاف و بیرونی دندان‌های جلو ایجاد شده و تغییر رنگ مینای دندان به سفید یا قهوه‌ای که در مراحل اولیه مشاهده می‌شود، از عوارض آن است.
  • ریشه دندان: ریشه دندان‌های جلو دچار این عارضه شده و معمولاً در افرادی که لثه‌هایشان پس‌روی کرده‌اند دیده می‌شود و شامل عارضی مثل حساسیت شدید به دما و لمس، درد در ناحیه ریشه خواهد بود.
  • تاج دندان: این نوع پوسیدگی در ناحیه تاج دندان‌های جلو ایجاد شده که می‌تواند سطح زیادی از دندان را تحت تأثیر قرار دهد. از علائم آن می‌توان به تغییر رنگ و شکستگی تاج دندان، درد و حساسیت اشاره کرد.
  • بین دندان‌ها: در ناحیه بین دندان‌های جلو رخ داده که معمولاً به دلیل باقی ماندن مواد غذایی و عدم استفاده از نخ دندان ایجاد می‌شود. درد و حساسیت بین دندان‌ها، دیده شدن حفره‌های کوچک بین دندان‌ها از علائم آن است.
  • شیارها و چاله‌ها: این نوع پوسیدگی در شیارها و چاله‌های کوچک دندان‌های جلو که به دلیل شکل طبیعی آن‌ها وجود دارند، رخ می‌دهد. از علائم آن می‌توان به ایجاد لکه‌های تیره در شیارها و چاله‌ها، حساسیت به شیرینی و سرما اشاره کرد.

انواع دندان‌ها

ثنایا: چهار دندان جلویی در فک بالا و چهار دندان جلویی در فک پایین

نیش: در دو طرف دندان های ثنایا در بالا و پایین یک دندان نیش قرار دارد.

پرمولر: در دو طرف نیش ، بالا و پایین قرار دارند.

آسیاب: سه دندان آسیاب در انتهای فک در بالا و پایین قرار دارند.

دندان های آسیاب و پرمولر بیشتر در معرض پوسیدگی هستند. به این دلیل که سطح شیاردار آنها باعث می شود که غذا راحت تر جویده شود و بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. اگر باقی مانده غذاها با مسواک و نخ دندان از بین نروند، اسیدهای ناشی از باقی مانده غذاها باعث تخریب و پوسیدگی دندان ها می شوند. این دندان ها چون در انتهای دهان قرار دارند در هنگام مسواک زدن دسترسی به آنها کمی سخت تر است. ولی دندان های جلو چون به راحتی قابل مسواک زدن هستند راحت تر تمیز می شوند به همین دلیل احتمال پوسیدگی این دندان ها نسبت به دندان های عقبی کمتر است اما همچنان امکان پذیر است.

پوسیدگی دندان جلو از داخل

پوسیدگی دندان جلو از داخل

همان‌طور که اشاره شد، پوسیدگی دندان جلو از داخل می‌تواند مشکلات جدی ایجاد کند، زیرا این نوع پوسیدگی معمولاً کمتر قابل‌مشاهده است و تا زمانی که به مراحل پیشرفته نرسد، تشخیص داده نمی‌شود. عوامل مختلفی مانند عدم رعایت بهداشت دهان و دندان می‌توانند به پوسیدگی داخلی دندان‌های جلو منجر گردند.

پوسیدگی سطحی دندان جلو

پوسیدگی سطحی در مرحله اولیه روی سطح مینای دندان رخ می‌دهد. این نوع عارضه معمولاً به شکل لکه‌های سفید یا قهوه‌ای روی سطح دندان ظاهر می‌شود و ممکن است باعث حساسیت جزئی به مواد سرد و گرم شود. پوسیدگی سطحی معمولاً ناشی از تجمع پلاک و باکتری‌ها به دلیل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، مصرف زیاد غذاها و نوشیدنی‌های شیرین و اسیدی است. درمان این سطح از پوسیدگی در مراحل اولیه شامل رعایت بهداشت دهان، استفاده از خمیردندان حاوی فلوراید و در برخی موارد، اعمال فلوراید موضعی توسط دندان‌پزشک برای تقویت مینای دندان و جلوگیری از پیشرفت بیشتر پوسیدگی است.

عوارض پوسیدگی دندان جلو

پوسیدگی دندان جلو، بسته به نوع و شدت، می‌تواند عوارض متعددی ایجاد کند. در صورت عدم درمان، ممکن است با مشکلات زیر مواجه شوید:

  • عفونت و تورم: عدم درمان پوسیدگی می‌تواند منجر به آبسه، تورم صورت و درد در فک و گردن شود.
  • عفونت‌های تنفسی: پوسیدگی پیشرفته می‌تواند عفونت را به ریه‌ها منتقل کرده و باعث مشکلات تنفسی گردد.
  • بوی بد دهان: باکتری‌های دهان باعث تولید اسید و بوی بد می‌شوند که حتی با رعایت بهداشت دهان نیز از بین نمی‌رود.
  • ظاهر بد: پوسیدگی دندان‌های جلو باعث تغییر رنگ و سیاه شدن دندان‌ها شده که طرح لبخند را تحت تأثیر قرار می‌دهد.
  • بیماری‌های قلبی و عروقی: باکتری‌های دهان از طریق خون به قلب و عروق رسیده که می‌تواند منجر به سکته یا افزایش فشارخون شود.

علت پوسیدگی دندانهای جلو چیست؟

از ترکیب اسیدها و قندها با باکتری های موجود در دهان پلاک ها تشکیل می شوند که عامل اصلی پوسیدگی هستند. پلاک ها به مرور زمان لایه سخت دندان یعنی مینای دندان را از بین می برند و سوراخ ایجاد می کند که به آن پوسیدگی می گویند. پوسیدگی می تواند سطحی باشد یا اینکه تا ریشه عمیق شده باشد. هر چه قدر به پالپ دندان نزدیک شود روند رشد پوسیدگی بیشتر می شود و با درد شدید و عفونت (آبسه ی دندان) همراه می شود.

ممکن است پوسیدگی در مراحل اولیه معلوم نباشد و دندانپزشک فقط با استفاده از اشعه ایکس وجود پوسیدگی را تشخیص دهد. هرچقدر پوسیدگی بیشتر شود درد و ناراحتی هم بیشتر می شود و دندان نسبت به گرما و سرما و جویدن حساس می شود. در بعضی موارد پوسیدگی به صورت یک لکه قهوه ای یا خاکستری روی دندان دیده می شود. پوسیدگی روی دندان های جلویی به راحتی قابل مشاهده و تشخیص هستند.

پوسیدگی دندان های جلویی در بزرگسالان به همان شکل دندان های عقبی ایجاد می شود. دندان های جلویی معمولاً به دلیل مسواک زدن غلط و ناکافی و عدم استفاده از نخ دندان و همچنین مصرف غذاها و نوشیدنی های شیرین و اسیدی دچار پوسیدگی می شوند. البته ممکن است وجود بیماری های خاص و یا وراثت شانس ابتلای پوسیدگی را در دندان ها بیشتر کند.

پوسیدگی دندان های جلویی در کودکان به دلیل استفاده از شیشه شیر اتفاق میوفتد. توصیه پزشکان به والدین این است که استفاده طولانی مدت از شیشه شیر را برای کودکان نوپا متوقف کنند. وقتی کودک از شیشه شیر استفاده می کند قندهای طبیعی شیر یا آب میوه فرصت بیشتر برای باقی ماندن در دهان کودک دارند و در نتیجه باکتری های موجود می توانند باعث پوسیدگی دندان های شیری شوند. درست است که دندان های شیری در نهایت میوفتند، اما این پوسیدگی ها و افتادن زودتر از موقع در رشد دندان دائمی کودک بسیار مهم هستند. رعایت بهداشت اصولی از دهان و دندان کودکان باید قبل از رویش دندان ها از تمیز کردن لثه ها شروع شود. بعد از رویش دندانها باید به صورت منظم و اصولی دندان های کودک مسواک زده شوند و بعد از شش ماه از رویش دندان ها باید اولین مراجعه به دندانپزشک کودک شروع شود.

درمان پوسیدگی دندان جلو

درمان پوسیدگی دندان جلو

یکی از روش های جلوگیری از پوسیدگی دندان های جلویی مسواک زدن اصولی همراه با خمیر دندان مناسب است. درمان پوسیدگی دندان های جلویی مانند درمان پوسیدگی بقیه دندان ها است که در بیشتر موارد دندانپزشک برای برطرف کردن پوسیدگی از مواد پرکننده دندان استفاده می کند. متخصصین ترمیمی برای پرکردن فاصله دندان های جلو معمولا از رزین پرسلن یا کامپوزیت دندان به عنوان مواد پرکننده استفاده می کنند. این مواد بر عکس مواد پرکننده آمالگام طلایی یا نقره ای می باشند، یعنی مواد پرکننده پرسلن یا کامپوزیت قابلیت این را دارند که همرنگ دندان طبیعی ساخته شوند و با بقیه دندان ها مطابقت داشته باشند.

یکی دیگر از روش های ترمیم پوسیدگی دندان های جلو روکش های دندان هستند. مخصوصا اگر پوسیدگی بزرگ و در سطح جلویی دندان باشد، روکش ها انتخاب عالی هستند. روکش های دندان به طور کلی تمام سطح جلوی دندان را پوشش می دهند و نسبت به روش پرکردن تهاجمی تر هستند. در پر کردن، دندانپزشک فقط قسمت پوسیده دندان را تراش می دهد و مواد پرکننده را در آن قسمت قرار می دهد اما برای نصب روکش ها از جمله روکش لمینت یا روکش کامپوزیت باید مقداری از مینای دندان تراشیده شود تا روکش بتواند به درستی روی سطح دندان چسبیده شود.

اگر پوسیدگی دندان به اندازه ای پیشرفت کرده باشد و عمیق شده باشد که به ریشه دندان رسیده است به احتمال زیاد دندان نیاز به درمان عصب کشی دارد. بعد از اتمام عصب کشی و از بین بردن عصب های عفونتی شده در پالپ دندان متخصص ترمیمی بعد از پرکردن سوراخ ایجاد شده با مواد مخصوص از روکش ها برای ترمیم دندان استفاده می کند. روکش دندان هم می تواند به خوبی از دندان ضعیف شده محافظت کند و هم از نظر ظاهر و عملکرد با دندان های دیگر مطابقت دارد.

 

بنابراین همانطور که گفتیم دندانهای جلویی به دلیل مسئولیت کمتر در جویدن و دسترسی آسان در تمیز کردن خیلی کمتر از دندان های آسیاب شیار دارد دچار پوسیدگی می شوند. معمولا هر روشی که برای درمان پوسیدگی دندان های جلویی به کار گرفته می شود همراه با جنبه ی زیبایی دندان هم می باشد.

بیمارانی که به دلیل پوسیدگی دندان های جلویی به مرکز تخصصی ترمیمی و زیبایی دکتر مانوشا امیری مراجعه می کنند بعد از معاینه و بررسی کامل توسط متخصص ترمیمی و زیبایی ماهر این مرکز دکتر مانوشا امیری تحت درمان مناسب برای رفع پوسیدگی ها و حفظ ظاهر زیبای دندان های خود قرار می گیرند و در پایان کار با یک لبخند رضایتمند مرکز را ترک می کنند.

هر روشی که برای رفع حفره روی دندان های جلویی انجام می شود معمولاً با در نظر گرفتن زیبایی انجام می شود. نکته ای که باید به خاطر داشته باشید این است که ترمیم های دندان ساخته دست بشر هستند و مانند مینای دندان واقعی نیستند. دندان ها به مرور زمان رنگ می گیرند یا تغییر رنگ می دهند. اما پرکننده‌ها، و روکش‌ها ثابت می‌مانند که می‌تواند استفاده از آنها را به ‌ویژه روی دندان‌های جلویی برجسته کند. به همین ترتیب، حتی با محصولات حرفه ای سفید کننده دندان تغییر رنگ نخواهند داد. یک قانون سرانگشتی خوب این است که در مورد برنامه های آینده سفید کردن دندان با دندانپزشک صحبت کنید. آن‌ها می‌توانند پرکننده یا روکش را با شکل ظاهری دندان‌ها پس از اینکه به رنگ دلخواه رسیدند، مطابقت دهند.

پیشگیری از پوسیدگی دندان

می‌توانید با رعایت چند مرحله ساده، خطر پوسیدگی دندان جلو خود و فرزندتان را به میزان قابل‌توجهی کاهش دهید:

  • استفاده از خمیردندان حاوی فلوراید حداقل دوبار در روز.
  • دو بار در سال برای معاینه و پاک‌سازی پلاک به دندان‌پزشک مراجعه کنید.
  • برای تمیز کردن بین دندان ها حداقل یک بار در روز از نخ دندان استفاده کنید.
  • رژیم غذایی متعادلی داشته باشید و مصرف غذاها و نوشیدنی‌های شیرین را محدود نمایید.با ما تماس بگیرید

با پیروی از این روتین مراقبت از دهان، می‌توانید لبخندی سالم را در طول زندگی خود حفظ کنید. همچنین توصیه می‌شود برای داشتن دندان‌هایی سالم و زیبا به کلینیک دندانپزشکی زیبایی دکتر مانوشا امیری مراجعه کرده و از تخصص و تجربه این پزشک حرفه‌ای بهره‌مند شوید.

مراجعه به دندانپزشک متخصص زیبایی با تجربه و ماهر در ارائه روکش های لمینت و کامپوزیت یکی از مهم ترین مواردی است که باید به آن توجه کنید. افرادی که قصد انجام بهترین لمینت دندان در تهران و یا بهترین کامپوزیت دندان در تهران را دارند به خوبی میدانند که مرکز تخصصی ترمیمی و زیبایی دکتر مانوشا امیری یکی از بهترین مراکز دندانپزشکی در تهران میباشد و تمام مراجعینی که به این مرکز مراجعه کرده اند در نهایت از لبخند زیبا و درخشان خود راضی بوده اند.

Rate this post