اگر به سفید کردن یا بلیچینگ دندان های خود فکر می کنید، مطمئن باشید که این یک روش دندانپزشکی بسیار ایمن است. اما در هر صورت، استفاده از مواد و محصولات سفید کننده برای لبخند روشن تر مانند هر ماده شیمیایی دیگر، می تواند دارای عوارض جانبی احتمالی برای هر فردی باشد.ممکن است شما نیز یکی از افرادی باشید که مدتی است به بلیچینگ دندان خود فکر می کند اما از عوارض جانبی آن اطلاعاتی ندارید به همین دلیل در تصمیم گیری سر درگم هستید. دکتر مانوشا امیری دندانپزشک متخصص ترمیمی و زیبایی دندان ارائه دهنده بلیچینگ دندان همراه با نتایج رضایت بخش و عالی برای مراجعین خود در مرکز تخصصی ترمیمی و زیبایی در رشت برای اطلاعات بیشتر و تصمیم گیری قاطعانه در مورد بلیچینگ دندان های خود در ادامه این مطلب شما را با روش بلیچینگ دندان و مزایا و معایب آن آشنا میکند. پس تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
معمولا ارائه بلیچینگ دندان در بیشتر موارد بدون عوارض جانبی یا دارای عوارض جانبی خیلی کم با بیشترین رضایت همراه است. به هر حال ممکن است در بعضی موارد افراد با یک یا چند مورد از عوارض جانبی زیر مرتبط با سفید کردن دندان مواجه شوند:
حساسیت دندان
اگر از قبل و در شرایط عادی دچار حساسیت دندان ها هستید بهتر است در هنگام مراجعه به دندانپزشک برای انجام بلیچینگ دندان با متخصص خود صحبت کنید و او را در جریان حساسیت دندان های خود بگذارید. متخصص ترمیمی و زیبایی شما می تواند از بین انوع مختلف محصولات سفید کننده مناسب ترین مواد را مطابق دندان های حساس شما ارائه دهد که ممکن است به کاهش حساسیت در طول فرآیند سفید کردن کمک کند. به هر حال پراکسید (مواد سفید کننده) یکی از مواد اصلی در اکثر محصولات سفید کننده دندان است که می تواند مینای دندان را ضعیف کند و باعث آسیب رساندن به بخش میانی دندان یعنی عاج دندان شود. همانطور که می دانید عاج قسمت حساس دندان است که پالپ دندان (رشه های عصبی ) درون آن قرار دارد و با تحریک عصب دندان فرد حساسیت و درد را تجربه می کند.
تحریک بافت نرم (لثه)
زمانی که بافت لثه در معرض مواد سفید کننده دندان قرار میگیرد بعد از تماس با مواد سفید می شود اما بعد از مدتی دوباره به حالت عادی خود بر میگردد و جای نگرانی برای افراد وجود ندارد. اما مسئله ای که اینجا وجود دارد این است که زمانی که بافته لثه در معرض غلظت بالای پراکسید هیدروژن یا پراکسید کاربامید قرار می گیرند ممکن است این محصولات سفید کننده دندان منجر به التهاب و قرمزی لثه شوند و در موارد شدید تحریک بافت نرم (لثه) ناشی از محلول سفید کننده، ممکن است به همراه خونریزی و درد در بافت لثه باشد.
عدم رضایت مندی نتیجه بلیچینگ
نتیجه بلیچینگ دندان در هر فردی با توجه به رنگ اولیه دندان های فرد متفاوت است و ممکن است نتیجه در بعضی از دندان ها چیزی نباشد که مورد رضایت بیمار باشد. اگر دندان هایتان دارای لکه های شدید یا تغییر رنگ داخلی دندان می باشد، ممکن است پس از سفید کردن، تغییری در سایه دندان های خود مشاهده نکنید. دکتر مانوشا امیری قبل از ارائه بلیچینگ دندان برای مراجعین خود ابتدا دندان ها را به خوبی بررسی می کند و اگر تشخیص دهد که بلیچینگ دندان نمی تواند انتظار دلخواه بیمار را برآورده کند روش دندانپزشکی زیبایی مناسب با شرایط دندان های فرد را توصیه میکند از جمله ارائه روکش لمینت دندان یا روکش کامپوزیت ونیر و ….
استفاده بیش از حد از مواد سفید کننده ممکن است باعث خاکستری یا شفافیت بالای دندان ها شود و اصلا با رنگ طبیعی دندان ها که زیبا به نظر می رسد مطابقت نداشته باشد. همچنین دندان های دارای روکش و تاج و یا مواد پرکننده تحت تاثیر مواد سفید کننده دندان قرار نمی گیرند.
نتاج به دست آمده از بلیچینگ دندان دائمی نیست و به نحوه رعایت بهداشت دهان فرد و استفاده یا عدم استفاده از مواد خوراکی دارای رنگدانه زیاد مثل قهوه ، شراب و …. دارد که پس از استفاده از این موارد معمولا در طی شش ماه بعد از بلیچینگ از بین می رود.
چگونه می توان عوارض ناشی از بلیچینگ دندان را کاهش داد؟
مصرف دارو های ضد التهاب
اگر بعد از بلیچینگ دندان بافت لثه ها دچار التهاب و قرمزی شده باشند می توان با مصرف بعضی از داروهای ضد التهاب به کاهش تورم و قرمزی آنها کمک کرد. معمولا متخصص شما داروی مناسب و مقدار لازم را تجویز می کند.
استفاده خمیردندان های ضد حساسیت
در بعضی موارد متخصص توصیه می کند که به مدت دو هفته قبل از انجام بلیچینگ از خمیر دندان های ضد حساسیت استفاده شود. استفاده از این خمیر دندان احتمال درد ها و حساسیت های دندانی را کم می کند.
استفاده مناسب از مواد بلیچینگ
محدودیتی برای سفید کردن دندان ها در بلیچینگ وجود ندارد؛ اما باید از مواد سفید کننده دندان با احتیاط استفاده کرد. استفاده بیش از حد از پراکسید بیشتر باعث سفید تر شدن دندان ها نمی شود. بلکه ممکن است مینای دندان و ساختار آن را تغییر دهد. به همین دلیل متخصصین برای به حداقل رساندن عوارض بلیچینگ دندان ها، از راهنمای سایه استفاده می کنند تا روند سفید شدن را بر اساس سایه دندان اولیه بیمار انجام دهند.
سایر اقدامات کاهش عوارض بلافاصله بعد از بلیچینگ دندان:
کاهش مصرف غذاها یا نوشیدنی های سرد یا گرم
عدم مصرف غذاهایی که حاوی اسید سیتریک هستند
رعایت بهداشت دهان و دندان را برای ماندگاری بالا
رعایت دستورالعمل های دندانپزشک
بنابر این عوارض بلیچینگ دندان اگر توسط دندانپزشک متخصص باتجربه انجام گیرد کاملا موقتی است و طی چند ساعت از بین می رود. اما در صورتیکه مواد شیمیایی بلیچینگ که حاوی پراکسید هیدروژن است، بیش از حد روی دندان ها قرار بگیرد، امکان ایجاد حساسیت در دندان، سوختگی لثه یا تغییر رنگ نامطلوب دندان ها وجود دارد.
بهتر است قبل از اینکه تصمیم به سفید کردن دندانهای خود بگیرید، با دندانپزشک خود در تمامی موارد از جمله عوارض احتمالی و هزینه و قیمت بلیچینگ دندان مشورت کنید. دکتر مانوشا امیری و سایر دندانپزشکان متخصص ترمیمی و زیبایی در مرحله اول دندان های شما را به خوبی بررسی میکنند تا ببیند آیا شما کاندید مناسبی برای روش های سفید کردن دندان هستید و آیا این روشها روی تغییر رنگ مورد نظرشما مؤثر هستند یا خیر همچنین در مورد عوارض بلیچینگ دندان نیز با شما صحبت و تمامی اطلاعات لازم را در اختیار شما قرارمی دهد.