مقاومت کامپوزیت ونیر و عوامل موثر در آن

کامپوزیت ونیر یکی از روش های دندانپزشکی زیبایی و پرطرفدار می باشد که دکتر مانوشا امیری دندانپزشک متخصص ترمیمی و زیبایی با مهارت و هنر فوق العاده خود این روش را به بهترین شکل ممکن برای مراجعین محترم خود ارائه می دهد.

امروزه از کامپوزیت ونیر در موارد زیادی استفاده می شود که یکی‌ از پر کاربرد ترین آن پر کردن دندان های خالی  با مواد خمیری شکل و همرنگ دندان است. همچنین برای سفید تر و یا زیباتر شدن ظاهری دندان های نقص دار کامپوزیت ونیر یک پیشنهاد مناسب برای تغییر رنگ و شکل دندان ها می باشد. به طور کلی می توان گفت‌ که این روش زیبایی دندان روشی‌ تقریبا بدون‌ ضرر برای زیبایی لبخند و اصلاح طرح لبخند می باشد. سوالی که در این مطلب پاسخگوی آن هستیم این است که میزان مقاومت مواد کامپوزیت ونیر و ماندگاری آن چقدر است؟ آیا دارای استحکام خوبی در برابر فشار وارد شده می باشد یا به راحتی شکسته می شود؟

در ابتدا مواد تشکیل دهنده کامپوزیت ونیر را بررسی می کنیم

ماتریس رزین: استفاده از مواد ماتریسی در ساختار رزین کامپوزیت، باعث ایجاد استحکام بالا برای روکش های دندان می شود. معمولا در بیشتر موارد از این مواد در کامپوزیت ونیر استفاده می شود. در واقع مقاومت کامپوزیت ونیر تا حد زیادی به کیفیت مواد ماتریس بستگی دارد. این مواد از نوع متاکریلات می باشد که باعث افزایش خواص فوق العاده ای در کامپوزیت دندان می شود. علاوه بر این مواد که در استحکام و مقاومت کامپوزیت ونیر موثر هستند، از برخی ترکیبات دیگر مثل مواد هیبریدی برای ایجاد شفافیت در آن ها استفاده می شود.

فیلر یا پرکننده: مواد پر کننده کامپوزیت از سرامیک، کوارتز یا سیلیس تشکیل می شوند. وجود سرامیک ها دقیقا مثل ماتریس های رزین، باعث افزایش مقاومت کامپوزیت می شوند. استفاده از  شیشه و یا  سیلیس نیز میزان درخشندگی در روکش های کامپوزیت را افزایش می دهد. استحکام کامپوزیت دندان و مقاومت در برابر سایش با اضافه کردن پر کننده به ماتریس زیاد می شود و هر چه میزان سیلیس یا شیشه در ماتریس رزین کامپوزیت بیشتر باشد، زیباتر و درخشانتر می شود اما از طرف دیگر استحکام کامپوزیت ونیر کاهش می یابد.

مواد اتصال کامپوزیت: موادی که برای چسباندن کامپوزیت روی دندان استفاده می شود نقش مهمی را در پیوند پرکننده ها و مواد رزین ماتریس دارند. هر چقدر پیوند این مواد با دندان بهتر باشد در کیفیت استحکام و مقاومت کامپوزیت دندان تاثیر بهتری دارد و باعث ایجاد مقاومت بالا در برابر فشار و سایش می شود.

البته علاوه بر مهم بودن مواد کامپوزیت نحوه اتصال و انجام روکش توسط دندانپزشک متخصص زیبایی و میزان مهارت به کار گرفته شده در کیفیت روکش ها بسیار موثر است. متخصص زیبایی دندان بعد از بررسی و اطمینان کامل از سالم بودن دندان ها شروع به مواد گذاری روی مینای دندان می کند.

مقاومت کامپوزیت ونیر به چه عواملی بستگی دارد؟

همانطور که معلوم است هر چقدر مواد کامپوزیت کیفیت خوب و استحکام بیشتری داشته باشند؛ ماندگاری و مقاومت روکش ها در مقابل فشارهای که به دندان وارد می شود بالاتر می رود. کامپوزیت ونیرها نسبت به روکش های لمینت مقاومت و طول عمر کمتری دارند اما به این معنی نیست که دارای کیفیت نامطلوب باشند. برعکس امروزه به دلیل اهمیت زیاد به زیبایی روکش های کامپوزیت به دلیل مقرون به صرفه بودن و زیبایی ظاهری طرفداران زیادی را در بین مردم پیدا کرده است. به طور متوسط کامپوزیت ونیر بین ۵ تا ۷ سال دوام دارد و بعد از این مدت ممکن است نیاز به تعویض وجود داشته باشد.

کامپوزیت ونیرها با وجود مقاومت و استحکام بالا نیاز به مراقبت و رعایت اصولی بهداشت دهان و دندان دارند. شما بعد از انجام روکش های کامپوزیت یا لمینت باید عادات بد خود را ترک کنید. مثل سیگار کشیدن و استعمال دخانیات یا خوردن غذاهای اسیدی. بهتر است بلافاصله بعد از خوردن غذاهایی که دارای رنگدانه های تیره هستند دندان های خود را مسواک بزنید. در واقع با  درست کردن سبک زندگی و عادات روزانه خود می توانید با افزایش استحکام کامپوزیت ونیر، طول عمر کامپوزیت دندان را به حداکثر برسانید.

مواد تشکیل دهنده کامپوزیت دارای سایز و کیفیت و میزان چسبندگی متفاوتی از هم هستند که دندانپزشک متخصص زیبایی مناسب ترین مواد را با توجه به شرایط دندانی بیمار انتخاب می کند. مواد خمیری کامپوزیت بعد از اینکه با اشعه مخصوص سفت شدند مقاومت بسیار بالایی به دست می آورند. کیفیت مواد و نحوه ارائه آن روی دندان از عوامل مهم در استحکام روکش ها است. به طور کلی روکش های کامپوزیت یکی مطمئن ترین و مقاوم ترین روکش های دندانی می باشند.

دکتر مانوشا امیری در گام اول دندان های فرد را به خوبی معاینه می کند.اگر دندان های پوسیدگی و مشکل داشته باشند بیمار را برای درمان و برطرف کردن پوسیدگی راهنمایی می کند و در صورت سالم بودن دندان ها روند موادگذاری و یا در صورت نیاز تراش دندان را شروع می کند. بنابراین لازم‌ است که دندان های‌ ناسالم و پوسیده قبل‌ از ارائه ونیرها به ‌طور کامل درمان شوند. همچنین اگر ریشه دندان ضعیف باشد و یا دندان از مقاومت خوبی برخوردار نباشد، انجام کامپوزیت ونیر بی فایده است.

کامپوزیت ونیر آی پی اس

در مواد تشکیل دهنده کامپوزیت ونیر آی پی اس، ذرات سرامیک وجود دارد که باعث استحکام و درخشندگی بیشتری شده است و در مقابل رنگ پذیری و فشار نسبت به کامپوزیت های معمولی مقاومت بهتری دارند. این کامپوزیت های نسل جدید به دلیل مقاومت بیشتر دارای طول عمر بیشتری هم هستند و نیاز به تراشیدن مینای دندان وجود ندارد. از لحظ قیمت کم هزینه تر از لمینت های لومینرز بدون تراش هستند.

کامپوزیت های ای پی اس مانند لمینت ها از سرامیک تشکیل شده اند اما تفاوت دیگری که با هم دارند این است که روکش لمینت نیاز به تراش جزئی دارد که این نیاز در کامپوزیت های ای پی اس وجود ندارد.

دندانپزشک متخصص زیبایی بعد از بررسی های لازم و سالم بودن دندان ها روکش کامپوزیت را در طی یک جلسه بدون اینکه نیاز به تراش مینای دندان داشته باشد روی سطح دندان قرار می دهد و به فرم و اندازه دلخواه شکل می دهد. مواد ای پی اس مانند مواد معمولی کامپوزیت کاربرد فراوانی مثل مرتب کردن، اصلاح فرم دندان و همچنین برطرف کردن نامنظمی‌های کوچک، بستن فاصله بین دندان ها و پوشاندن بدرنگی دندان دارد.

طبقه بندی کامپوزیت ها بر اساس مقاومت مواد تشکیل دهنده

کامپوزیت‌ های میکروفیل

اندازه‌ ذرات و فیلرهای بکاررفته در این کامپوزیت‌ها ۰.۰۱ تا ۰.۱ میکرون است. این نوع از کامپوزیت‌ها از استحکام پایین برخوردارند و فقط برای دندان‌های قدامی کاربرد دارند و به دلیل استحکام پایین، کامپوزیت‌های میکروفیل به هیچ عنوان در دندان‌های خلفی قابل استفاده نیستند.از کامپوزیت‌ های میکروفیل موجود در کشور می‌توان به Renamel Microfill متعلق به کارخانه cosmodent اشاره کرد.

 

 

 

کامپوزیت‌های هیبرید

این کامپوزت‌ها ترکیبی از ذرات یا فیلرها با سایزهای مختلف تشکیل شده‌اند. دارای  استحکام بالا و مقاومت مناسب در برابر نیروهای جویدن هستند. تقریبا برای همه دندان ها کاربرد دارند و در ترمیم پوسیدگی و یا شکستگی دندان‌های خلفی بخصوص زمانی که میزان زیادی از بافت دندانی دچار تخریب شده است، بیشترین کاربرد را دارند. بعضی از کامپوزیت‌های میکروهیبرید موجود در ایران متعلق به برند‌های معتبرشامل: Filtek Z250 کارخانه ۳M ، Gradia Direct  کارخانه GC ، Point کارخانه Kerr و Renamel Microhybrid کارخانه Cosmodent هستند.

کامپوزیت‌های نانوفیل

تولید کامپوزیت‌های نانوفیل، تولید کامپوزیتی با قدرت کامپوزیت‌های میکروهیبرید ولی با پالیش‌پذیری کامپوزیت‌های میکروفیل بود. دارای استحکام مناسب و مقاومت زیاد در برابر سایش میباشند.

قیمت کامپوزیت ونیر

هزینه روکش های کامپوزیتی، لمینت و تمام سرامیکی بستگی به ‌کیفیت مواد اولیه به‌ کار برده شده دارد. همچنین شرایط و وضعیت دندان ها، سطح تکنیک و تجربه و مهارت ارائه شده  دندانپزشک متخصص زیبایی، بر هزینه‌ های تمام شده این روش  تاثیر مستقیم دارند.

جمع بندی

ترکیب مواد ماتریسی رزین ها در مقاومت بالای کامپوزیت ونیر تاثیر زیادی دارند. از بین مواد ماتریسی فیلرهای معدنی و ذرات  نانوفیلرها مزایای زیادی مثل هم پوشانی فوق العاده ای دارند. مواد کامپوزیتی باید دارای کیفیتی باشند که بتوانند تضمین کننده مقاومت کافی در روکش های دندان شوند. با اضافه کردن بعضی از مواد و ترکیب کردن می توان طیف رنگی گسترده ای از روکش را ارائه داد.

دکتر مانوشا امیری متخصص زیبایی دندان برای بهتر شدن و تضمین نتیجه روکش ها از تکنیک های روز دنیا در روند و ارائه کار استفاده می کنند. بهتر است بدانید که کامپوزیت ونیر و روکش های لمینت تاثیری در پوسیدگی دندان ها ندارند بلکه از دندان ها در مقابل عوامل مختلف آسیب زا محافظت می کنند.

 

۵/۵ - (۱ امتیاز)