قالب گیری در طراحی و ساختن روکش های دندانی

دکتر مانوشا امیری یکی از بهترین دندانپزشکان متخصص ترمیمی و زیبایی در تهران ارائه دهنده خدمات ترمیمی و زیبایی دندان از جمله روکش های تمام سرامیکی برای دندان های پر شده و تخریب شده و روکش لمینت دندان و کامپوزیت و انجام بلیچینگ دندان به عنوان روش های موثر در اصلاح طرح لبخند می باشد.

طراحی و ساخت روکش های سرامیکی و لمینت دندان نیازمند قالب گیری از دندان های تراش خورده می باشد. قالب گیری از دندان ها به چند روش مختلف انجام می شود که در ادامه بیشتر آشنا خواهیم شد.

قالب گیری دندان چیست؟

قالب گیری دندان و دهان و فک با اهداف مختلفی انجام می شود. قالب گیری دندان اقدام اولیه و ضروری در بسیاری از روش های دندانپزشکی مثل ارتودنسی، لمینت و روکش های دندانی، ساخت پروتز های متحرک و یا بریج می باشد.

به طور کلی قالبگیری به دو صورت و در دو مرحله انجام می شود:

 قالبگیری نگاره منفی که از دندان و بافت های اطراف آن می باشد و نگاره مثبت یا کست (cast) که با استفاده از گچ ریخته گری از دندان و بافت های اطراف آن بدست می آید.

قالب گیری مرحله اول: که برای تشخیص مدل و سابقه درمان، ارتودنسی، روکش موقت، ترای های اختصاصی و مدل تشخیص توسط دندانپزشک بکار گرفته می شود.

 قالب گیری مرحله پایانی: در این مرحله قالب گیری با تمام جزییات بافت دندان انجام می شود و تکنسین لابراتوار مطابق با آن روکش ها را آماده می کند.

قالب گچی: مقاومت زیادی ندارد و جزئیات را به خوبی نشان نمی دهد و فقط نشان دهنده محیط داخل دهان، برای تشخیص و کار در لابراتوار می باشد.

قالب دنتال استون: دنتال استون قالبی می باشد که نسبت به مدل گچی از مقاومت بیشتری برخوردار بوده و برای ساخت و طراحی کست و یا ساخت ترای اختصاصی  مورد استفاده قرار می گیرد.

با ما تماس بگیریدانواع روش های قالب گیری  دندانپزشکی

 قالب گیری به روش سنتی

در قالب گیری سنتی دندانپزشک با استفاده از مواد مخصوص قالب گیری از دندان ها قالب تهیه می کند. انواع مختلفی از مواد قالبگیری در دندانپزشکی مورد استفاده است.

  • پلی اتر
  • پلی سولفید
  • سیلیکون افزایشی
  • سیلیکون غیر افزایش
  • سیلیکون تراکمی

دندانپزشک برای استفاده از مواد قالبگیری باید نسبت آب به پودر و مقدار آب مشخص و دقیق را برای ساخت خمیر قالب رعایت کند. قالب گچی و دنتال استون هر دو در ترکیبات اولیه باهم شباهت دارند و در ساختار فیزیکی متفاوت هستند. به همین دلیل میزان پودر و آب به کار رفته باید با توجه به نوع مواد قالبگیری در نظر گرفته شود؛ زیرا این نسبت تاثیر زیادی بر زمان تنظیم و مقاومت مواد قالبگیری در دندانپزشکی دارد. برای مدل گچی معمولا از نسبت ۴۵ میلی لیتر آب و ۱۰۰ گرم پودر استفاده می شود در حالی که برای دنتال استون، ۳۲ میلی لیتر آب و ۱۰۰ گرم پودر مورد نیاز است البته این درصد ها می تواند در برخی موارد با توجه به نوع مقاومت دلخواه تغییر کند.

نسبت آب به پودر باید جوری باشد که آب کمتری مورد استفاده قرار بگیرد تا قالب زودتر سفت شود. هر چه آب بیشترو رطوبت بیشتر باشد از حد معمول باشد زمان بیشتری برای set شدن لازم است. همچنین دمای آب به کار رفته نیز برای مخلوط شدن با پودر قالبگیری بسیار مهم است و معمولا گفته شده است که برای نتایج بهتر آب در دمای ۲۵ درجه یا دمای اتاق باشد. هرچه آب به کار رفته برای فرایند مخلوط گرمتر باشد سریعتر سست می شود به همین دلیل گرمتر از دمای ۷۰ درجه به هیچ وجه توصیه نمی شود.

بعد از تهیه مواد قالب گیری ابتدا دندان ها کاملا تمیز و پاکسازی می شوند. سپس دندانپزشک نخ زیر لثه ای با قطر کوچک را دور دندان ها می دهد تا بتواند ساختار و بافت دندان ها را به طور کامل مشخص کند. بعد از آن دندانپزشک مقداری از مواد قالب گیری را روی دندان قرار داده و یک ترای را روی دندان ها قرار می دهد و زمان می دهد  تا چند دقیقه این مواد روی دندان بماند. بعد از اینکه مواد قالب گیری روی دندان ها شکل گرفت قالب از دندان جدا و از دهان خارج می شود.

قالب گیری روکش دندان

نکاتی در مورد مواد قالب گیری

ممکن است مواد به کار گرفته شده دارای طعم و بوی بدی باشد که کمی باعث ناراحتی بیمار شود و بیمار احساس کند در حین قالب گیری مقداری از مواد وارد گلویش شده است، اما نگران نباشید یک دندانپزشک متخصص ترمیمی و زیبایی ماهر می داند که چه کند تا موارد وارد گلوی بیمار نشود و آسیبی نزد.

پیشنهاد ما در مرکز تخصصی ترمیمی و زیبایی دندان  به شما عزیزان این است که در حین قالب گیری در صورت احساس تهوع ناشی از مواد و فشار ترای روی لثه و انتهای دهان (قطعه پلاستیکی که مواد قالب گیری درون آن قرار می گیرد) نفس عمیق بکشید و فکر خود را نسبت به موضوع دیگر منحرف کنید. قالب گیری در یک جلسه و مدت زمان کوتاهی انجام می شود بنابراین تایم خیلی طولانی در این وضعیت قرار ندارید.

قالب گیری دندان به روش دیجیتالی

امروزه به دلیل پیشرفت تکنولوژی بسیاری از مراکز دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی از ابزار دیجیتالی مثل اسکنرهای داخل دهانی برای قالب گیری آسانتر و راحت تر و کاهش روند کار استفاده می کنند. اسکنرهای داخل دهانی دوربین کوچک و قلم مانندی هستند که با چرخش در داخل دهان تصاویر سه بعدی را از محیط دهان و دندان ها در مانیتور مخصوص ارائه می دهند. قبل از اسکن، دندان ها با نوعی پودر مخصوص پوشانده می شوند.

تصاویر به دست آمده توسط نرم افزار مخصوص به صورت دیجیتالی آنالیز می شود و مستقیم یا توسط متخصص به لابراتوار فرستاده می شود. اسکن لیزری با استفاده از نور متمرکزی که دقت بسیار بالایی دارد، تمام جزئیات دهان و دندان را اسکن می کند و به همین جهت دیگر نیازی به استفاده از مواد قالب گیری در دهان بیمار نیست.

کدام بهتر است؟ قالب گیری سنتی یا دیجیتال؟

یکی از بزرگ ترین تفاوت های دندانپزشکی دیجیتال از جمله قالب گیری دیجیتال، افزایش دقت و کاهش خطای دندانپزشکی است. اسکنرهای داخل دهانی تصاویر دقیق تری از شرایط دندان و یا لثه را ارائه می دهند که دقت و سرعت و موفقیت عمل افزایش پیدا می کند.

تکنولوژی جدید با استفاده از دقت بیشتر می تواند تفاوت های بسیار زیادی را ایجاد کند و با استفاده از برنامه ریزی های کامپیوتری، امکان طبیعی تر شدن و دقیق تر شدن ساخت دندان ها نیز فراهم شود. استفاده از تکنولوژی در ساخت روکش های جدید می تواند به زیباتر شدن لبخند فرد نسبت به ساخت دندان با روش های سنتی کمک کند چرا که امکان استفاده از رنگ مشابه با دندان های فرد نیز فراهم می شود.

با ما تماس بگیرید

جمع بندی

قالب گیری از دندان برای ساخت روکش های دندانی به دو روش سنتی و دیجیتالی انجام می شود.  امروزه توسط ابزار پیشرفته اسکن و تصاویر دقیق و سه بعدی استفاده از روش های سنتی کمتر شده است. دندانپزشکان متخصص ترمیمی و زیبایی در روش سنتی قالب گرفته شده از دندان های بیمار را برای ساخت به لابراتوار دندانپزشکی می فرستند اما امروزه با استفاده از تکنولوژی نیاز به قالب گیری به حداقل رسیده است و دندان متخصصین زیبایی دندان می توانند با استفاده از اسکنرهای پیشرفته سه بعدی امکان ساخت روکش و تاج دندان را داشته باشند.

برای اطلاعات بیشتر در مورد نحوه انجام روکش های لمینت دندان و روکش های تمام سرامیکی و همچنین کامپوزیت ونیرها در مرکز تخصصی ترمیمی و زیبایی دکتر مانوشا امیری می توانید به صفحه دانستی ها و گالری این سایت مراجعه فرمایید.

مرکز تخصصی ترمیمی و زیبایی دکتر مانوشا امیری بهترین لمینت دندان در تهران و یا بهترین کامپوزیت دندان در تهران را با استفاده از روشهای مدرن و استفاده از تکنیک های منحصر به فرد و متریال های با کیفیت و روز دنیا به بهترین شکل ممکن برای مراجعین عزیز ارائه میدهند.

شما عزیزان میتوانید برای مشاهده عکس های قبل و بعد از روکش های دندان به گالری مرکز تخصصی دکتر مانوشا امیری مراجعه کنید.

۵/۵ - (۱ امتیاز)