نصب روکش دندان یک راهکار عالی و کارآمد برای بهبود لبخند شماست. با این روش می‌توانید دندان‌های فرسوده، شکسته یا آسیب‌دیده خود را بهبود دهید. مراقبت های بعد از روکش دندان نیز به‌آسانی قابل انجام هستند و اگر دستورالعمل‌ها را به‌درستی رعایت کنید، روکش‌ها بدون مشکل، ماندگار خواهند بود.

پس از اجرا، بهترین دکتر لمینت دندان در تهران، به شما دستورالعمل‌های لازم برای مراقبت از دندان‌ها بعد از روکش را ارائه خواهد داد؛ اما برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد روکش دندانی و تکنیک‌های نگهداری از آن تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

روکش دندان چیست

روکش یک نوع ترمیم است که دندان آسیب دیده یا پوسیده را می‌پوشاند. همچنین به‌عنوان کاور دندان نیز شناخته شده و اندازه، شکل، استحکام و ظاهر دندان‌ها را اصلاح می‌کند.

چینی، زیرکونیا، آلیاژ فلزی مانند طلا و سرامیک موادی هستند که برای ساخت این روکش‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند که هرکدام مزایا و معایب خود را دارند. روکش‌های چینی ازنظر زیبایی‌شناسی، ظاهری عالی ارائه می‌دهند اما ممکن است به‌اندازه سایر انواع مدل‌ها، بادوام نباشند. روکش‌های آلیاژی فلزی، قوی‌ترین هستند اما به‌خوبی با رنگ دندان طبیعی ترکیب نمی‌شوند.

روکش‌های زیرکونیا اما هم دوام و هم زیبایی داشته و امروزه به گزینه‌ای محبوب تبدیل ‌شده‌اند. تعیین اینکه کدام ماده روکش برای شما بهتر عمل می‌کند به عوامل متعددی ازجمله محل دندان نیاز به ترمیم، نیازهای عملکردی (جویدن)، اولویت زیبایی شناختی و هزینه آن بستگی دارد.

انواع روکش دندانی

قبل از بررسی مراقبت های بعد از روکش دندان، بهتر است ابتدا با انواع آن آشنا شویم. این موارد عبارت‌اند از:

  • روکش‌های فلز-سرامیک: (PFM) این نوع روکش دارای بدنه اصلی فلزی است و روی آن لایه‌ی سرامیکی قرار دارد تا همرنگ با دندان‌های مجاور شود.
  • اندوکراون: این نوع روکش محافظ‌ برای بازسازی تاج دندان‌های عصب‌کشی شده است. در اندوکراون، نیازی به ساخت پست و کور یا قرار دادن پین دندانی نیست.
  • روکش تمام سرامیک یا زیرکونیا: این روکش‌ها از جنس سرامیک ساخته شده‌اند و به دلیل ظاهر طبیعی و زیبایشان، برای دندان‌های جلویی مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • آنله و اینله: آنله و اینله روش‌هایی برای بازسازی ساختار تاج دندان با تراش کمتر هستند. این روکش‌ها از جنس سرامیک یا کامپوزیت بوده و همرنگ و مشابه دندان‌های طبیعی شما ساخته می‌شوند.
  • روکش‌های موقت آکریلی: این روکش‌ها توسط دندان‌پزشک ساخته شده تا در بین جلسات تهیه روکش از بافت دندان محافظت کنند و همچنین ظاهر نسبتاً خوبی را برای شما فراهم نمایند. این روکش‌ها معمولاً به‌عنوان یک مرحله موقت قبل از قرار دادن روکش دائمی استفاده می‌شوند.

با ما تماس بگیرید

دلایل مراقبت های بعد از روکش دندان

برای بسیاری از بیماران که دارای دندان‌های آسیب‌دیده، پوسیده، بدشکل یا تغییر رنگ داده هستند روکش دندان ضروری است. پس از استفاده از این تکنیک، روکش مانند یک درپوش روی دندان اصلی قرار گرفته و تمامی نواقص را رفع کرده و عملکرد دندان را باز می‌گرداند اما مراقبت های بعد از روکش دندان نیز بسیار مهم است.

این روش اغلب به نسبت ساده است، اما برای حفظ سلامت دندان اصلی بسیار اهمیت دارد. در نظر داشته باشید که دندان‌های آسیب‌دیده، حساس، پوسیده و ضعیف قبل از به‌کارگیری روکش ترمیم شده تا دندان جدید عمر طولانی‌تری داشته باشد.

مراقبت های بعد از روکش دندان موقت و دائم

پس از نصب روکش دندان موقت یا دائمی، بیماران باید نکاتی خاص را رعایت کنند. این موارد عبارت‌اند از:

روکش موقت

مراقبت های بعد از روکش دندان موقت به دلیل شکنندگی بیشتر نسبت به روکش‌های دائمی، از اهمیت بسزایی برخوردارند. حداقل ۳۰ دقیقه پس از قرار دادن روکش، بیمار باید از خوردن و آشامیدن خودداری کرده تا مواد استفاده شده، خشک و روکش به‌خوبی متصل شود.

بهتر است از جویدن آدامس و مصرف غذاهای سفت یا چسبنده پرهیز کنید، زیرا این مواد می‌توانند باعث بیرون آمدن ترمیم و روکش شوند. همچنین، در صورت امکان، غذا را از سمت مخالف دهان که روکش ندارد، بجوید تا فشار و وزن اضافه بر روی روکش موقت کاهش یابد.

مسواک زدن آرام و با دقت و اجتناب از استفاده از نخ دندان به‌طور مستقیم در اطراف روکش موقت از موارد دیگری است که بیماران باید رعایت کند.

روکش موقت معمولاً برای چند هفته قبل از نصب روکش دائمی استفاده می‌شود. اگر مراقبت های بعد از روکش دندان به‌درستی انجام شود، می‌تواند تا زمان نصب روکش دائمی، دوام داشته باشد؛ اما در صورت شکستن و یا افتادن روکش، باید به‌سرعت با دندان‌پزشک تماس گرفته تا بررسی و اصلاح لازم صورت گیرد. در برخی موارد، دندان‌پزشک ممکن است روکش موقت دیگری را نصب کرده تا ترمیم دندان را حفظ کند.

روکش دائمی

در ۲۴ ساعت اولیه پس از قرار دادن روکش دائمی و تا زمانی که مواد دندان محکم می‌شود، باید از خوردن غذاهای سفت و چسبنده یا جویدن آدامس پرهیز کنید. در این مدت، استفاده از مسواک مجاز است، اما باید نخ دندان را با دقت و آرام استفاده نمایید.

بعد از ترمیم، ممکن است دندان و لثه در چند روز اول درد کنند؛ بنابراین، دندان‌پزشکان اغلب به بیماران توصیه می‌کند که در این دوره نقاهت، غذاهای نرم‌تر مصرف کرده تا به دندان‌ها و لثه‌ها فشار کمتری وارد شود.

روکش دائمی

مراقبت های بعد از روکش دندان

تکنیک‌های نگهداری از روکش دندان عبارت‌اند از:

  • معاینات منظم با دندان‌پزشک: به‌طور منظم به دندان‌پزشک مراجعه کنید تا مشکلات احتمالی زودتر تشخیص داده شده و رفع گردند.
  • استفاده از مسواک نرم: از مسواک‌های نرم استفاده کنید. مسواک‌های سفت می‌توانند به روکش‌ها و لثه‌ها آسیب رسانده و منجر به شل شدن آن گردند.
  • استفاده از خمیردندان ساینده نکنید: از خمیردندان‌های ساینده استفاده نکنید زیرا ممکن است به سطح روکش دندان آسیب وارد کرده و منجر به ایجاد شیار یا بریدگی شوند.
  • مسواک زدن منظم و استفاده از نخ دندان: حداقل دو بار در روز دندان‌های خود را مسواک بزنید و روزانه از نخ دندان استفاده کنید. این کار از تجمع پلاک روی دندان‌ها و روکش‌های شما جلوگیری می‌کند.
  • مسواک زدن آرام: یکی از مهم‌ترین مراقبت های بعد از روکش دندان مسواک زدن است. به آرامی و با حرکات دایره‌ای ملایم دندان‌ها و روکش‌ها را مسواک بزنید. در نظر داشته باشید که مسواک زدن بیش‌ازاندازه می‌تواند دندان را شل کند.
  • استفاده از محافظ دهان در ورزش‌های تماسی: یکی از مراقبت های بعد از روکش دندان محافظت از آن‌ها در برابر ضربه است.اگر ورزش‌هایی سنگین و رزمی مانند بوکس یا کاراته انجام می‌دهید، حتماً از محافظ دهانی استفاده کنید که به‌خوبی روی روکش دندان قرار گرفته و آن را محافظت کنند.
  • پرهیز از غذاهای سفت یا چسبنده: روکش‌ها محکم هستند اما هنوز ممکن است با غذاهای سفت یا چسبنده مانند دانه‌های ذرت بو داده، تکه‌های یخ یا آدامس آسیب ببینند. سعی کنید تا حد امکان از مصرف این نوع غذاها پرهیز کنید.
  • پیشگیری از ساییدن یا فشردن: ساییدن یا فشردن دندان‌ها می‌تواند به هر دو دندان طبیعی و روکش شده آسیب برساند. درصورتی‌که این عادت‌های مثل دندان‌قروچه دارید، حتماً با دندان‌پزشک مشورت کرده تا نکات مراقبتی لازم را به شما بیاموزد.

چند ساعت بعد از روکش دندان غذا بخوریم

بهتر است به مدت نیم ساعت از زمان نصب روکش دندان، از خوردن غذا خودداری کنید تا روکش به‌درستی و کامل به دندان متصل شود. توجه داشته باشید که هرچه این زمان طولانی‌تر شود، روکش بهتر و محکم‌تر به پایه دندان متصل خواهد شد. بعد از گذشت نیم ساعت می‌تواند غذاهای نرم مصرف کنید اما در نظر داشته باشید که مصرف غذاهای سفت ممکن است باعث افتادن روکش شود. تقریباً می‌توان گفت با گذشت ۲۴ ساعت از زمان نصب روکش، می‌توانید هرگونه مواد غذایی را به‌آرامی و با احتیاط مصرف کنید. این که تا چند ساعت بعد از روکش دندان غذا بخوریم به نوع روکش نیز بستگی دارد.

چند ساعت بعد از روکش دندان مسواک بزنیم

تا ۲۴ ساعت بعد از چسباندن روکش دندان، توصیه می‌شود که مراقبت های بعد از روکش دندان را انجام داده و روی دندان‌های ترمیم شده مسواک نزنید؛ اما پس از گذشت این مدت، می‌توانید برای تمامی دندان‌هایتان از مسواک و نخ دندان استفاده کنید. به یاد داشته باشید که رعایت بهداشت دهان و دندان در طول عمر روکش‌های دندانی مؤثر است و به حفظ سلامتی و دوام روکش‌ها کمک می‌کند.

خوردن چای بعد از روکش دندان

خوردن چای بر روی روکش تأثیر دارد. چای حاوی تانین است که ممکن است باعث ایجاد لکه‌های رنگی روی روکش دندان شود، به‌ویژه اگر دندان شما از نوع سفید یا رنگی باشد.

بنابراین، پس از روکش دندان، بهتر است از مصرف چای یا سایر نوشیدنی‌های حاوی تانین مثل قهوه، شربت توت‌فرنگی یا موارد دیگر پرهیز کنید یا آن‌ها را به حداقل برسانید. درصورتی‌که نمی‌توانید از مصرف چای پرهیز کنید، پس از نوشیدن آن، دهان خود را با آب بشویید تا آثار چای از روی روکش دندان برداشته شده و لکه‌های زرد یا قهوه‌ای ایجاد نشود.

خوردن چای بعد از روکش دندان

مراقبت بعد از تراش دندان برای روکش

برای مراقبت های بعد از لمینت دندان در روزهای اول پس از تراشیدن دندان، توصیه می‌شود از غذاهای نرم و مقوی که نیاز به جویدن ندارند استفاده کنید. تخم‌مرغ آب‌پز، فرنی، انواع سوپ، ماست و پوره گزینه‌های مناسبی هستند.

اجتناب از مصرف غذاهای گرم یا سرد، همچنین غذاهای سفت‌وسخت می‌تواند به بهبود درد و راحتی شما کمک کند. این تغذیه نرم و مقوی در ایام اولیه به دندان‌ها فرصت می‌دهد تا بهبود یافته و از زحمات بیش‌ازحد جویدن غذاهای سفت جلوگیری شود.

نتایج عدم رعایت مراقبت های بعد از روکش دندان

عدم رعایت توصیه‌های پس از درمان و موارد بهداشتی می‌تواند منجر به عوارض جدی زیر شود:

  • احساس درد: عدم مراقبت های بعد از روکش دندان باعث ایجاد درد و ناراحتی در دهان می‌شود. این موضوع به علت حساسیت دندان یا عوارض دیگر ازجمله عفونت و شکستگی مینا ایجاد می‌گردد.
  • شکسته شدن مینای دندان: عدم مراقبت مناسب و استفاده نادرست از دندان‌ها می‌تواند منجر به شکستگی مینای دندان شود. این مشکل همچنین باعث حساسیت دندان و افزایش خطر عفونت نیز می‌گردد.
  • عفونت لثه: رعایت نکات بهداشتی پس از روکش دندانی اهمیت زیادی دارد تا از عفونت لثه جلوگیری شود. عدم رعایت بهداشت در مراقبت از دهان می‌تواند باعث التهابات و عفونت در لثه‌ها شود که نیاز به درمان دارد.
  • نمایان بودن سطح زیرین روکش: در صورت عدم رعایت مراقبت های بعد از روکش دندان ممکن است کشیدگی خط در محل اتصال روکش با چسب اتفاق افتد که منجر به نمایان شدن سطح زیرین روکش می‌گردد. این موضوع در طولانی‌مدت، باعث افزایش خطر عفونت و نیاز به تعویض روکش خواهد شد.

ازاین‌رو، رعایت دقیق توصیه‌های پزشک و مراقبت‌های بهداشتی پس از درمان از اهمیت بالایی برخوردار است تا از بروز این عوارض و مشکلات جلوگیری شود و دندان‌ها و روکش‌های دندانی به‌درستی و با دوام باقی بمانند.

با ما تماس بگیرید
عمر مفید روکش‌های دندانی

به‌طور متوسط، روکش‌های دندان معمولاً بین ۵ تا ۱۵ سال عمر می‌کنند. طول عمر یک روکش به جنس مواد سازنده‌اش و همچنین میزان رعایت اصول بهداشت دهان و دندان و عادات شخصی مرتبط با دهان بستگی دارد.

عاداتی مانند جویدن ناخن‌ها، دندان‌قروچه و فشار دادن دندان‌ها به هم استفاده از دندان برای انجام کارهایی مانند باز کردن بسته‌بندی‌ها و شکستن پوست پسته، می‌تواند عمر مفید روکش‌های دندانی را کم کند؛ بنابراین، برای افزایش ماندگاری و عمر مفید این دندان‌ها، مراقبت های بعد از روکش دندان مهم بوده و جلوگیری از عادات ناخوشایند بسیار حائز اهمیت است.

زمان مراجعه به دندان‌پزشک

درحالی‌که با مراقبت و نگهداری مناسب می‌توان از بسیاری از مشکلات جلوگیری کرد، ممکن است در برخی موارد لازم باشد از یک متخصص دندان‌پزشک مشاوره بگیرید. در صورت بروز این نشانه‌ها بهتر است در سریع‌ترین زمان ممکن به دندان‌پزشک خود مراجعه کنید.

  • در صورتی وجود بوی بد در دهان
  • احساس شل شدن یا افتادن روکش
  • ناراحتی یا تحریک در بافت لثه اطراف روکش
  • درد یا حساسیت هنگام گاز گرفتن یا جویدن
  • اگر روکش و یا دندان‌های اطراف تغییر رنگ داد
  • ترک‌ها یا تراشه‌های قابل مشاهده روی روکش

اگر تصمیم به انجام روکش دندان دارید و کیفیت و قیمت نهایی کار نیز برای شما مهم است، پیشنهاد می‌شود به کلینیک دندانپزشکی دکتر مانوشا امیری مراجعه کنید. این مرکز با پیشرفته‌ترین تکنولوژی‌های روز دنیا همراه با دندانپزشکی متبحر و متخصص، بهترین روکش دندانی را برای شما ارائه خواهد کرد.

۱/۵ - (۱ امتیاز)