امروزه با پیشرفت علم پزشکی، داشتن یک لبخند زیبا و هالیوودی دیگر بهعنوان یک رؤیا شناخته نمیشود. اکنون شما میتوانید دندانهایی مرتب، براق، سفید و جذاب داشته و با استفاده از روشهای ترمیم و زیبایی دندان مانند کامپوزیت بسیاری از عیوب دندانی خود را برطرف کنید. بااینحال، همانطور که هر روش درمانی میتواند عوارضی داشته باشد، معایب کامپوزیت دندان نیز قابلتأمل هستند.
محتوای متن :
معایب کامپوزیت دندان چیست
کامپوزیت ونیر بهعنوان یک روش پیشرفته در زمینه دندانپزشکی، با مزایای فراوانی همراه است. این ویژگیها شامل بهبود نقصهای دندانی ازجمله ساییدگی، لبپریدگی، تغییر رنگ و فواصل بین دندانها هستند. باید در نظر داشت که، این روش نیز مانند بسیاری از تکنیکهای زیبایی دندان میتواند معایبی به همراه داشته باشد. توجه به این نکته مهم است که بدانیم عوارض کامپوزیت ونیر اغلب قابل پیشگیری و درمان هستند. بر این اساس، اطلاعرسانی به افرادی که به دنبال این روش برای اصلاح طرح لبخند خود میباشند، ضروری است. در ادامه مهمترین عوارض کامپوزیت دندان را توضیح خواهیم داد.
دوام و طول عمر
یکی از نقاط ضعف و معایب کامپوزیت دندان، دوام و طول عمر کمتر آن نسبت به ونیر لمینت است. مواد کامپوزیت از یک نوع پلاستیک خاص به نام رزین کامپوزیت تشکیل شدهاند. این ماده، اگرچه دارای استحکام مناسبی هستند، اما دوام آنها بهاندازه مینای دندان یا ونیر لمینت سرامیکی و حتی تاج دندان، نیست.
برای افزایش دوام و طول عمر کامپوزیت ونیر، نیاز است که دندانپزشک با تجربه باشد و از مواد باکیفیتی استفاده کند. همچنین نگهداری صحیح از این نوع دندانها نیز ارتباط مستقیمی با طول عمر آنها دارد. اجتناب از خوردن غذاهای سفت و نگهداری بهداشت دهان مانند گاز زدن صحیح غذاها، مانع از شکستن و لب پر شدن کامپوزیت خواهد شد.
ازاینرو نباید انتظار داشته باشید که کامپوزیت دندان بیش از سه تا هفت سال بدون نیاز به ترمیم روی دندانهای شما باقی بماند. در مقایسه با طول عمر تاج دندان که بیش از ۴۰ سال است و لمینت سرامیکی که بیشر از ۱۲ سال عمر میکند، دوام کمتر این روش چالشهایی را ایجاد میکند.
هرچقدر بیشتر از دندانها و لثههای خود مراقبت کنید و سبک زندگی سالمی همراه با عدم مصرف سیگار، مواد حاوی شکر و غذاهای رنگی داشته باشید، دوام کامپوزیت دندان نیز بیشتر خواهد بود. بااینحال، پس از حدود ۵ یا ۶ سال، معمولاً نیاز دارید که این روکش را تعویض کنید.
زرد شدن دندان
از دیگر معایب کامپوزیت دندان، رنگپذیری بیشتر آن نسبت به انواع دیگر است. جنس رزینی که برای فرم دهی کامپوزیت ونیر روی دندانها به کار میرود، نسبت به زرد شدن چندان مقاوم نیست. این موضوع به دلیل تخلخل بیشتر کامپوزیت نسبت به مینای دندان یا پرسلین است که باعث جذب آسان مواد رنگی میشود.
درصورتیکه بهطور مکرر از نوشیدنیهای رنگی نظیر قهوه یا چای استفاده میکنید، کامپوزیت دندان بهسرعت تغییر رنگ خواهد داد. این موضوع باعث می شود که کامپوزیت نصب شده نسبت به سایر دندانهای طبیعی شما، زردتر به نظر برسند. برای پیشگیری از این مشکل، میتوانید پس از هر وعده غذایی دندانهای خود را با دهانشویه یا آبنمک بشویید. اگر بلافاصله پس از مصرف هر ماده رنگی، از خمیر دندان سفیدکننده استفاده کنید، احتمال زرد شدن کامپوزیت دندان بهطور چشمگیری کاهش خواهد یافت.
بیشتر بخوانید: عوارض کامپوزیت دندان
عدم استحکام از معایب کامپوزیت دندان
اگرچه کامپوزیت ونیرها نسبت به لمینتهای سرامیکی اقتصادیتر هستند، اما استحکام کمتری نیز دارند. به همین دلیل، این نوع دندانها سریعتر آسیب میبینند و ممکن است ترکخوردگی و شکستگی بیشتری داشته باشند. اگر از کامپوزیت ونیر بهدرستی مراقبت نشود و اقدامات احتیاطی لازم هنگام جویدن یا گاز زدن غذاها رعایت نگردد، ممکن است بیشتر از دو سال عمر نداشته باشند. استحکام کمتر کامپوزیت ونیر به دلیل جنس و ماهیت رزینی آن بوده و بهراحتی ممکن است شکسته شده یا از روی دندانها بی افتد. بااینحال، ترمیم آن نیز بهراحتی امکانپذیر است و دندانپزشک میتواند هرکدام از دندانها را که ونیر کامپوزیت آن آسیبدیده، در چند دقیقه مجدداً ترمیم کند، البته با هزینه اضافهای که دریافت میشود.
بنابراین ضعف در استحکام کامپوزیت ونیر میتواند در طولانیمدت برای شما هزینههای جانبی بیشتری ایجاد کند. پس اگر به دنبال یک روش ترمیمی برای اصلاح طرح لبخند خود در بلندمدت هستید، باید ضعف در استحکام را جزو نکات اصلی از معایب کامپوزیت دندان در نظر بگیرید.
بوی بد دهان
چندین عامل میتوانند باعث بوی بد دهان پس از نصب شوند. گیرکردن مواد غذایی در فضای بین دندانها و ونیر، نقص در رعایت نکات بهداشت دهانی مانند مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، استفاده از کامپوزیت باکیفیت نامناسب، مصرف دخانیات، بیماریهای لثه و نصب نادرست ونیر، ازجمله دلایل اصلی میباشند.
درواقع، برای جلوگیری از بوی بد دهان، توصیه میشود که از دندانپزشکان ماهر و مجرب برای نصب کامپوزیت دندان بهره گرفته و به نکات بهداشت دهانی توجه ویژهای داشته باشد. این اقدامات میتوانند به حفظ بهداشت دهان و جلوگیری از مشکلات بوی بد پس از نصب کامپوزیت ونیر کمک کنند.
این یک روش درمانی نیست
یکی از نکاتی که در زمان استفاده از این تکنیک باید بدانید این است که کامپوزیت ونیر یا لمینت سرامیکی بهعنوان روشهای درمانی محسوب نمیشوند، بلکه صرفاً جنبه زیبایی ظاهری دارند. اگر دندان شما از پوسیدگی یا بیماریهای دهان و دندان رنج میبرد یا به عفونت لثه دچار است، کاشت کامپوزیت ونیر نمیتواند در درمان بیماری به شما کمک کند، بلکه تنها قادر به پوشاندن ظاهر دندانهای ترکخورده، شکسته، کج، دارای فاصله یا دچار تغییر رنگ است.
اگر شما مشکل دندانقروچه دارید، کاشت کامپوزیت ونیر گزینهای مناسب نخواهد بود. در صورت پوسیدگی یا مشکلات جدیتر، لازم است که پیشنهادات دندانپزشک را دنبال کرده و احتمالاً از راهکارهای درمانی دیگر نظیر تاج دندان استفاده کنید. اگر پس از نصب کامپوزیت دندان، یک یا چند دندان دچار پوسیدگی شود، در این حالت باید کامپوزیت برداشته شده و مشکلات دندان اصلاح گردد. البته پس از درمان میتوانید کامپوزیت را مجدداً روی محل موردنظر، نصب کنید.
عفونت لثه معایب دیگر کامپوزیت دندان
دندانپزشک کامپوزیت در تهران پیش از کاشت ونیر کامپوزیت باید کلیه دندانها و لثه را از لحاظ داشتن عفونت، پوسیدگی یا جرم بررسی کند. در صورت مشاهده هرکدام از این موارد، دندانها و لثه باید بهطور کامل پاکسازیشده و پس از درمان عفونت، فرآیند کاشت کامپوزیت ادامه یابد. درصورتیکه پس از نصب کامپوزیت، عفونت لثه ظاهر شد؛ احتمالاً به علت عدم فرم دهی صحیح رزین کامپوزیت روی دندانها است. در نظر داشته باشید که سیمان کردن اضافی ونیر و یا عدم رعایت بهداشت دهان و دندان توسط بیمار نیز میتواند در این زمینه تأثیرگذار باشد.
درصورتیکه عفونت گسترش یابد؛ کامپوزیت ونیر به دندانهای طبیعی آسیب میرساند. این موضوع احتمال پوسیدگی و نیاز به درمان روت کانال (Root Canal) یا حتی کشیدن دندانها را به وجود خواهد آورد. در صورت مشاهده هرگونه علامت عفونت، مانند خونریزی لثه، حتماً در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه کرده تا درمان مناسب را شروع کنید.
عفونت لثه که از معایب کامپوزیت دندان فقط در چکاپهای منظم توسط دندانپزشک بهسرعت تشخیص داده شده و درمان میشوند. به همین علت مهمترین توصیه دندانپزشکان برای جلوگیری از آسیب دیدن دندانهای طبیعی توسط کامپوزیت، مراجعه منظم، حداقل هر ۶ ماه یکبار به دندانپزشک، بعد از انجام این روش است.
واکنشهای آلرژیک از معایب کامپوزیت دندان
برخی از بیماران پس از کاشت، ممکن است با واکنشهای آلرژیک به رزین کامپوزیت، ابزارهای مورداستفاده یا چسب کامپوزیت، روبرو شوند. این واکنش ممکن است با نشانههایی همچون قرمز شدن، احساس سوزش یا تورم لثه همراه باشد. عمدتاً دندانپزشک بهسرعت علائم آلرژی را تشخیص داده و فرآیند کاشت کامپوزیت ونیر را متوقف میکند.
پس از پاکسازی رزین کامپوزیت از روی دندانها، واکنش آلرژیک نیز برطرف میشود. خوشبختانه، نصب کامپوزیت دندان فرآیندی برگشتپذیر است، بیمار هیچ مشکلی نخواهد داشت و میتواند مجدداً از دندانهای طبیعی خود بهره ببرد و برای ترمیم یا اصلاح آنها از روشهای دیگری مانند لمینت سرامیکی، ارتودنسی و تاج دندان استفاده کند.
کامپوزیت و آسیب به دندانهای اصلی
از آنجائی که یکی از ویژگیهای برجسته این روش، عدم نیاز به تراشیدن مینای دندان است، میتوان گفت که روش زیبایی کامپوزیت ونیر هیچگونه آسیبی به دندانهای طبیعی نمیرساند. این ویژگی فرایندی برگشتپذیر و بدون حساسیت به گرمی یا سردی در دندانهای طبیعی فراهم میکند. با کاشت کامپوزیت، دندانهای طبیعی شما دستنخورده باقی مانده و بدون نیاز به هیچگونه آمادهسازی اولیه، اصلاح طرح لبخند انجام میشود.
بااینوجود، کاشت کامپوزیت دندان نیز مانند هر روش زیبایی – درمانی دیگری میتواند خطرات و عوارض جانبی داشته باشد که در اثر آن، دندانهای طبیعی آسیب ببینند. برخی از عوارض جانبی انجام کاشت کامپوزیت مثل عفونت یا واکنشهای حساسیتی بسیار به ندرت اتفاق میافتد. درصورتیکه برخی از عوارض دیگر مانند موارد گفته شده در بالا، بسیار متداول بوده و اکثر بیماران حدود سه تا چهار سال پس از کاشت، با یک یا چند مورد از این عوارض جانبی، مجدداً به دندانپزشک مراجعه میکنند. درهرصورت نکته قابلتوجه این است که تجربه و تبحر دندانپزشک، استفاده از مواد باکیفیت و رعایت بهداشت دهان و دندان میتواند از آسیب به کامپوزیت و دندانهای اصلی جلوگیری نماید.
تأثیر دندانپزشک بر دوام و زیبایی کامپوزیت
بهطورکلی، افرادی که قصد اصلاح ظاهر و پوشاندن عیوب سطحی دندان خود را دارند، میتوانند با در نظر گرفتن تمامی معایب کامپوزیت دندان، کاندید مناسبی برای این روش باشد. افرادی که دارای دندانهای کج و لبپریده، لکهدار یا زرد، شکسته و با فاصله دندانی هستند گزینههای مناسبی برای استفاده از این تکنیک محسوب میشوند.
مطمئناً، در فرآیند کامپوزیت دندان ممکن است معایبی مانند موارد گفته شده در بالا و یا از دست رفتن درخشندگی دندان ایجاد شود. بااینحال، نکته مهم این است که اگر این فرآیند توسط یک دندانپزشک متخصص و ماهر صورت گیرد، این معایب به حداقل ممکن میرسند. دندانپزشکان با تجربه، با استفاده از تکنیکهای حرفهای و مواد باکیفیت بالا، سعی دارند که این معایب را به حداقل خود برسانند.
همچنین، مصرف مواد اصل و مراعات نکات بهداشتی پس از درمان، میتواند به ماندگاری و کیفیت فرآیند کمک کند. در نتیجه اگر تصمیم به انجام کامپوزیت دندان دارید، بهتر است به دندانپزشکان ماهر و متخصص که دارای تجربه کافی در این زمینه هستند، مراجعه کنید. استفاده از متدها و مواد باکیفیت، همچنین پیگیری دقیق از سوی دندانپزشکان، میتواند در به حداقل رساندن مشکلات پیش آمده در فرآیند کامپوزیت دندان تأثیر بسزایی داشته باشد. این امر به بیماران اطمینان میدهد که درمان بهینهای برای زیبایی و سلامت دندانهایشان دریافت کنند.
اگر به دنبال کاشت بهترین کامپوزیت دندان در تهران هستید، پیشنهاد میکنیم به دکتر مانوشا امیری بهترین دکتر کامپوزیت در تهران مراجعه نمایید. این پزشک متبحر با سالها تجربه در زمینه انواع روشهای اصلاح لبخند، زیبایی دندانهای شما را تضمین میکند.
بهرهگیری از آخرین دستاوردهای دندانپزشکی و استفاده از مواد باکیفیت، ارائهی راهکارهایی شخصیسازی و متناسب با نیازهای هر بیمار، تنها برخی از مزیتهای مراجعه به این دندانپزشک میباشند. برای داشتن یک لبخند جذاب و اطمینان از سلامت دندانهای خود، مراجعه به دکتر مانوشا امیری تصمیمی هوشمندانه است.